GLOBUS

Kim Jong-un naredio proizvodnju novih raketnih motora i bojevih glava

Fena

23.8.2017

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un naredio je proizvodnju novih raketnih motora na čvrsto gorivo i raketnih bojevih glava, saopćila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA. 

Izvještaj ove agencije o Kimovoj posjeti hemijskom institutu objavljen je kratko nakon što je američki državni sekretar Rex Tillerson pohvalio Sjevernu Koreju za suzdržanost tokom posljednjih dana, navodi Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump također je izrazio oprezni optimizam oko mogućeg popravljanja odnosa sa Sjevernom Korejom nakon višemjesečnog rasta tenzija zbog njenog razvoja naoružanja.

Kim je informiran o procesu proizvodnje bojevih glava za interkontinentalne balističke projektile i raketnih motora na čvrsto gorivo tokom obilaska Hemijskog instituta Akademije odbrambenih nauka, saopćila je novinska agencija KCNA.

- On je naredio institutu da proizvede dodatne raketne motore na čvrsto gorivo i raketne bojeve glave tako što će dodatno proširiti proces proizvodnje motora i proizvodne kapacitete za raketne bojeve glave i mlazne motore uvođenjem materijala od ugljika i ugljikovih spojeva - navodi se u saopćenju KCNA.

KCNA nije precizirala datum posjete sjevernokorejskog vođe ovom institutu, ali Xinhua navodi da se vijesti o Kimu u službenim sjevernokorejskim medijima objavljuju dan nakon što se dogode.