GLOBUS

Trump: Kim Jong-un počinje da poštuje SAD

Avaz.ba

23.8.2017

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un "počinje da poštuje" Sjedinjene Američke Države, izjavio je američki predsjednik Donald Trump, iako je Pyongyang najavio planove za razvoj raketa i intenziviranje njihove proizvodnje.

Trumpova konstatacija na skupu u Phoenixu uslijedila je nekoliko sati pošto je državni sekretar Rex Tillerson rekao da bi razgovori sa Sjevernom Korejom o njenom nuklearnom programu bili mogući "u skorijoj budućnosti".

Američki predsjednik ubijeđen je da je njegova agresivna retorika prema Pjongjangu počela da daje rezultate, prenosi AFP.

- Neki ljudi su tvrdili da je retorika bila prejaka. Nije dovoljno jaka. Ali Kim Jong-un počinje da nas poštuje. Poštujem tu činjenicu veoma mnogo. I možda, vjerovatno ne, ali možda nešto pozitivno može da se izrodi - rekao je on.

Sa druge strane, Kim je posjetio hemijski institut gdje su ga obavijestili o tipovima bojevih glava za interkontinentalne balističke rakete.

On je također naredio proizvodnju raketnih motora na čvršće gorivo kako bi unaprijedio nuklearni i raketni program, prenijela je agencija KCNA u saopćenju u kojem nije bilo uobičajenih oštrih prijetnji na račun SAD.