AUTO-MOTO

Škoda planira automobil za "sirotinju"

Avaz.ba

23.8.2017

Uprkos propalom dogovoru sa indijskim gigantom, Tata Motorsom, u Škodi ne odustaju od razvoja jeftinog modela namijenjenog tzv. tržištima u razvoju.

Još je prerano govoriti o detaljima, ali Škoda ima "niz ideja" za takav model, koji će se prvo pojaviti u Indiji, a onda i na ostalim tržištima u razvoju poput Irana i Brazila, javlja "AutoNews" citirajući Thomasa Sedrana, Volkswagenovog glavnog stratega.

Jeftina Škoda na cesti bi se trebala pojaviti do 2020. godine, a kako sada stvari stoje neće koristiti Tatinu tehnologiju. Naime, u Škodi se boje da bi korištenje indijske platforme moglo prouzrokovati probleme u budućnosti, i to po pitanju zadovoljavanja sigurnosnih i emisijskih standarda.

VW grupa već otprije radi na razvoju jeftinog modela za kinesko tržište, a nastaje u saradnji sa lokalnim partnerom (FAW) u sklopu čije će game biti ponuđen. Potom bi mogao uslijediti i SUV model.

Vratimo li se na Škodu, nema sumnje kako bi ova ideja jeftinog modela mogla odlično proći i na istoku Evrope, gdje se automobili često kupuju na metre, a VW-ov potpis i dalje ima određenu težinu. Škodin najjeftiniji model je mali Citigo, dok je Rapid cijenom i dalje daleko od segmenta u kojem još uvijek glavnu riječ vodi Dacia.