GLOBUS

Teroristi pod maskom imigranata nesmetano ulaze u Evropu

Srna

23.8.2017

Libija je upozorila EU da će teroristi pod maskom migranata nastaviti da ulaze u Evropu, među hiljadama ljudi koji prelaze Sredozemno more ako zemlje Zapada ne učine nešto da to spriječe.

Libijski premijer Fajez Seradž rekao je da će EU biti odgovorna zbog "slobodnog kretanja" terorista kroz Evropu i eventualno novih napada.

List "Daily Mail" piše da Libija radi na planu koji će predstaviti Briselu s ciljem rješenja aktuelne krize i zaštite granica.

On je dodao da teroristi neometano prolaze među više hiljada imigranata, koji ulaze u Libiju preko njenih južnih granica.

- Kada imigranti uđu u Evropu, oni se onda slobodno kreću. Ako među njima ima terorističkih elemenata, onda će uslijediti posljedice po EU - rekao je on za list Times.

On je dodao da njegov plan uključuje angažiranje EU da obezbijedi južne granice Libije i ukidanje embarga na oružje UN, kako bi Obalska straža Libije bila bolje naoružana.

- EU mora da učini više i suoči se sa krijumčarenjem. Ne možemo samo da opteretimo Italiju i Libiju, jer je ovo pitanje važno za cijelu Evropu - rekao je on.

Gotovo 100.000 imigranata napustilo je Libiju u pravcu Italije od početka 2017. godine, a vjeruje se da ih ima još oko 700.000 u ovoj državi na sjeveru Afrike.