GLOBUS

Kim objavio video od četiri minute od kojeg se ledi krv u žilama: Evo šta ćemo da uradimo sa svijetom!

Avaz.ba

23.8.2017

Sjeverna Koreja objavila je propagandni videosnimak kojim prijeti ispaljivanjem raketa u blizini američkog teritorija Guama, istovremeno prijeteći SAD "nemilosrdnom osvetom" zbog ignoriranja upozorenja Pyongyanga u vezi sa američkim vojnim vježbama s Južnom Korejom. 

Na četvorominutnom snimsku vide se prizori u kojima se "u glavnoj ulozi" pojavljuje američki predsjednik Donald Trump, i to - na groblju punom krstača, dok je potpredsjednik Mike Pence prikazan okružen vatrom.

U ovom kratkom "ratnom filmu" prikazan je i otok Guam pod "kišom" balističkih raketa srednjeg dometa.

- Amerikanci bi trebali živjeti širom otvorenih očiju i dobro načuljenih ušiju. Mučit će ih danonoćno rakete 'hvasong-12', pri čemu neće znati kada će biti lansirane. Bit će u nervnom rastrojstvu - navodi se u prijevodu, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Sjeverna Koreja na snimku poručuje da "samo želi da američki politički kreatori ozbiljno i dvaput razmisle prije očiglednog ishoda (rata)", a uz taj natpis je prikazana fotografija ministra odbrane SAD Jamesa Mattisa i dodato upozorenje: "Vrijeme nije na strani SAD".

S obzirom na to da su zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje danas nastavljene, Sjeverna Koreja je pooštrila svoju retoriku, poručivši da se Washington vara ako misli da će Pyongyang "sjediti skrštenih ruku".

- Sjedinjene Američke Države nikada ne bi trebale da smetnu s uma da Severna Koreja pomno motri na njihove poteze, s prstom na obaraču, spremna da ispali vatrenu kišu kazni u bilo kom trenutku - upozorila je sjevernokorejska agencija.