REGION

Užas: Umirao u bolovima, medicinska sestra ga ugurala u taksi!

Avaz.ba

23.8.2017

Stariji Leskovčanin preminuo je jučer u Urgentnom centru oko devet sati još uvijek pod nerazjašnjenim okolnostima, potvrđeno je srbijanskim novinarima u gradskoj bolnici. 

Ovaj slučaj ne bi bio toliko bizaran da, po tvrdnji taksiste koji je vozio nesretnog čovjeka, njega pod jakim bolovima nije ugurala u taksi medicinska sestra iz Zdravstvene stanice broj 2 i poslala u Urgentni centar, umjesto da mu ukaže pomoć dok se za njegov prijevoz ne obezbijedi sanitetsko vozilo.

- Danas prijepodne dobijam poziv za Zdravstvenu stanica broj 2. Dolazim na lokaciju i izlazi medicinska sestra koja mi bukvalno ugurava starijeg čoveka u teškim bolovima u taksi i kaže: „vozi na urgentni“, i odlazi… Čovjek je pola puta urlao od bolova kada je odjednom izgubio svijest. Ja u panici pojačavam gas do Urgentnog, gdje ga medicinski tehničar preuzima i kaže „ništa mu nije, živ je“… Maloprije saznajem da je čovjek izgubio život… Još gore je što sam čuo obavještenje da je čovjek umro u kolima, što nije istina - napisao je na svom Facebook profilu taksista Nikola Stanojković uz pitanje da li će za nemar zdravstvenih radnika u ovom gradu napokon neko odgovarati.

Načelnik Urgentnog centra u leskovačkoj Opštoj bolnici Miodrag Stojković kaže da je nesretni čovjek do njih stigao polumrtav.

- Uradili smo sve što smo mogli. Reanimirali smo ga, ali uzalud. Čovjek je preminuo. Da je ostao u taksiju još dva minuta, sigurno bi umro još u kolima. O uzrocima smrti može trenutno samo da se nagađa. Samo obdukcija može da ih potvrdi - navodi Stojković.

Vidno potresen taksista, koji je prevozio nesretnog putnika, se s pravom pita da li se bolesnici u teškom stanju u Leskovcu prevoze taksijem ili za to postoje sanitetska vozila, dok ljekari leskovačke Opšte bolnice također osuđuju postupak ove medicinske sestre.

- Takvo tretiranje pacijenta je van svake pameti. S takvim bolovima je trebalo da mu ukaže svu raspoloživu pomoć i hitno zatraži sanitetsko vozilo koje bi ga prebacilo do najbliže zdravstvene ustanove koja bi mogla da mu pomogne - kazao je novinarima jedan ljekar leskovačke Opšte bolnice.

 Zdravsvena stanica broj 2 nalazi se u ulici Nikoel Skobaljića u ovom gradu, a nesretni čovjek je, kako se nezvanično saznaje, zatražio pomoć ljekara nakon nesnosnih bolova sa kojima nije mogao da se izbori još od prethodne noći.

Iz leskovačkog Doma zdravlja nije dobijen zvaničan komentar u vezi s ovim slučajem, ali je nezvanično potvrđeno da je uprava upoznata sa slučajem.