OSTALI SPORTOVI

Sanjin Pehlivanović | Najuspješniji mladi igrač bilijara i višestruki evropski prvak

A. Durgut

Piše: J. Ba. - A.D.

23.8.2017

Šesnaestogodišnji Sanjin Pehlivanović iza sebe ima izuzetno bogatu karijeru, ostvario je ono što je malo kome pošlo za rukom. 

Evropska bilijarska federacija - EPBF ga je proglasila najboljim mladim igračem bilijara u svijetu u 2016. godini, a također je šesterostruki evropski prvak, treći najuspješniji bilijardista na svijetu i osvajač mnogobrojnih evropskih turnira.

Za Avaz.ba on priča o ljubavi prema bilijaru, ljubomori na uspjeh i o tome šta ga motivira.

Kada si se počeo baviti ovim sportom?

- Počeo sam trenurati bilijar prije šest godina. Ljubav za bilijar došla je od menadžera i tate. Oni su bježali od kuće, od supruga kako bi igrali bilijar navečer. Bilijar prije nije bio tako popularan u BiH, u Radon Plazi su tada bila samo četiri bilijar stola, nakon čega je otvoren klub. Tada sam i ja počeo igradi i to je bio početak svega.

Sanjin ipak priznaje da mu ponekad postane previše naporno.

- Srednju školu sam upisao vanredno, što mi mnogo olakšava. Ne moram ići svaki dan u školu, a za testove imam rokove. Najviše vremena trenutno provodim trenirajući, s obzirom da sada dolaze jaki turniri.

Primarni fokus je bilijar .

- Jako dobre rezultate sam postigao kada sam završavao osnovnu školu, odnosno kada sam trebao krenuti u srednju školu, tako da sam sav svoj fokus usmjerio na bilijar, a ne na školu. Od turnira i rezultata zavisi da li će se više okrenuti školskim obavezama.

Kako je tvoja mama reagirala kada si se odlučio posvetiti samo bilijaru? 

- Ujedno sam trenirao i fudbal pored bilijara. Imao sam malo problema jer nisam imao vremena, sada postižem velike rezultate i fokusiran sam na bilijar.

Ima li ljubomore na uspjeh?


- Uvijek ima negativnih komentara, naručito na društvenim mrežama. Uvijek ima pametnjakovića, rođen sam u zemlji u kojoj svi pametuju.

Kako ti komentari utiču na tebe?

- Ja se na to i ne obazirem, od početka sam se družio sa starijima i još sam na početku naučio da me takvi komentari ne dotiču.

Kada imaš naredni turnir?

- Najviše sam koncetrira na Svjetsko prvenstvo u Moskvi koje će se održati u novembru ove godine.

Na koje titule si najponosniji?

- Najponosniji sam na titulu koju sam dobio na Zagreb Openu, onda titula osvojena na Salzburg open, kao i naravno titule Evropskog prvaka. Međutim, moj najveći uspjeh ove godine bio je što sam izabran za igrača godine od strane Evropske BIlijar Federacije i poziv da igram za najbolji Njemački klub, koji sam naravno prihvatio.

Razgovarali smo i sa Sanjinovim ocem i trenerom, koji nam je rekao da je Sanjin počeo trenirati već sa deset godina.

- Organizirali smo Evropsko juniorsko prventsvo u Sarajevu i Sanjin je bio najmlađi član reprezentacije. Tu se upoznao sa profesionalnim bilijarom i od tad je to krenulo. 

Sa Sanjinom smo počeli intenzivnije raditi kada je imao 10 godina. Nije mogao dohvatili kuglu na pola stola, ali stvari koje su profesionalni igrači radili sa lakoćom, Sanjin je rutinski radio. 

Godine 2014. postao je najmlađi evropski prvak u historiji bilijara, sa 13 godina osvojio je evropsko prventsvo u kategoriji do 17 godina a danas je šesterostruki Evropski prvak. 

Ono što Sanjin proživljava i ostvaruje nije se moglo ni sanjati, ali sve ovo je potkovano napornim radom i trudom.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4