GLOBUS

Trump: Uklanjanjem spomenika junacima Konfederacije žele izbrisati našu historiju

Avaz.ba

23.8.2017

Američki predsjednik Donald Trump odlučno je branio svoju reakciju na nerede u Charlottesvilleu u govoru pred hiljadama oduševljenih pristaša u Phoenixu, ponovo kritizirajući medije i elite.  

Američki predsjednik je prvo prošetao kroz okupljenu masu koja je izvikivala "SAD! SAD!", a zatim je dobar dio govora posvetio kritici medija, elita i "Washingtona", kao u dobra vremena svoje kampanje.

- Uvijek ste razumjeli ono što Washington DC ne razumije - rekao je predsjednik obraćajući se prisutnima, među kojima su mnogi nosili natpise s porukama "Žene za Trumpa" i "Veterani za Trumpa" i, svakako, kape na kojima je pisalo "Ameriku opet učiniti velikom", što je bio njegov slogan u predizbornoj kampanji. Nekolicina demonstranata ubacila se među prisutne, ali su ih zaštitari brzo izveli.

Trump je ponovo istakao da se "naš pokret temelji na ljubavi prema Amerikancima, siromašnima, svakom američkom djetetu koje zaslužuje priliku za ostvarenje svojih snova...", a zatim se osvrnuo na reakcije na događaje u Charlottesvilleu koji su "pogodili Ameriku u samo srce".

- Odlučno sam ustao protiv mržnje i nesnošljivosti kada sam doznao za događaje koji su se prije deset dana zbili u tom gradu u Virginiji na skupu krajnje desnice i bjelačkih rasista.

Kritizirajući medije koji su ga optužili da je kasno reagirao i da nije dovoljno oštro osudio počinioca ubistva, Trump je istakao: "Evo moje izjave: Vozač automobila je užasna osoba".

Izrazivši žaljenje što neki uklanjanjem spomenika junacima Konfederacije žele "izbrisati našu historiju i našu kulturu", Trump je ipak bio oprezan i nije govorio o nasilju "na objema stranama", što je prethodno bilo zapalilo duhove i bilo shvaćeno, pa i među republikancima, kao izjednačavanje neonacista i demonstranata.

Američki predsjednik je zatim dvadesetak minuta posvetio kritici medija u čemu je naišao na oduševljeno odobravanje prisutnih.