REGION

Zaev: Očekujem da s Vučićem riješim sve nesporazume

Avaz.ba

23.8.2017

Pristup Makedonije vanjskoj politici zasniva se na politici otvorenih vrata direktnog dijaloga i dobre volje, koja će riješiti probleme umjesto što će ih stvarati.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je, u izjavi za "Blic", izrazio očekivanje da će u današnjem telefonskom razgovoru s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem riješiti sve eventualne nesporazume.

- Bez ikakvih neinformisanih ili preuranjenih zaključaka, poštujemo i podržavamo poziv zvaničnog Beograda da zaštitimo bilateralne odnose Srbije i Makedonije i uspostavimo standardni kodeks ponašanja. Nadam se da ću u razgovoru s predsjednikom Aleksandrom Vučićem riješiti sve eventualne nesporazume - rekao je on.

Zaev tvrdi, iako Vlada Srbije ima suprotne informacije, da makedonska vlada "nikada nije imala namjeru, niti je dala uputstva za izvršenje bilo kakvih kontraobaveštajnih aktivnosti protiv ili na račun bilo koje susjedne zemlje, uključujući i Republiku Srbiju".

Makedonski premijer uoči današnjeg sastanka ističe da je njegova vlada "snažno posvećena izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom".

- Uvjeren sam da je jedini konstruktivni pristup otvoren i direktan dijalog o svim pitanjima i pronalaženje uzajamno korisnih rješenja - dodao je Zaev.

Na direktno pitanje da li je makedonska vlada sklapala dogovore sa albanskom manjinom na uštrb srbijanskih interesa, Zaev tvrdi da su u pitanju "lažne vijesti".

- Dozvolite mi da budem jasan, u našoj politici nema strategije i politike na štetu Srbije. Posvećeni smo održavanju i kontinuiranom radu na jačanju naših bilateralnih odnosa sa našim susjedom, Republikom Srbijom – kazao je premijer Makedonije.

Kako je dodao, pristup Makedonije vanjskoj politici zasniva se na politici otvorenih vrata direktnog dijaloga i dobre volje koja će riješiti probleme umjesto što će da ih stvara.

- Smatramo da je to najefikasniji način izgradnje dobrosusjedskih odnosa, saradnje i partnerstva - kaže Zaev.

Što se kosovskog pitanja tiče, Zaev kaže da će makedonska vlada "nastojati da izgradi prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju i jačanju trgovinskih veza".