LIFESTYLE

Mladi Rusi sanjaju da budu cirkusanti

Avaz.ba

22.8.2017

Dok se mnogi spremaju da upišu i krenu na uobičajene fakultete, u Rusiji se određeni broj mladih sprema za pohađanje Cirkuskog koledža. 

Kreiran 1927. godine od strane sovjetskog Komeserijata obrazovanja, Rumjancev škola za cirkus i umjetnost smatra sebe prvim fakultetom za cirkus koji se pojavio na svijetu. Ona organizira nastavu za 180 studenata koji tokom četiri godine uče standarne predmete iz nauke, prirode i društva, ali ne uključuje rad sa životinjima, koji se inače praktikuje u porodičnim cirkusima. 

Takmičenje da se upiše ovaj koledž nije ni približno veliko kakvo je bilo u sovjetsko vrijeme, kada se na stotine potencijalnih studenata prijavljivalo na jedno mjesto. Ipak, on je još popularan među mladima, što govori i broj od nekoliko desetina diplomaca koji su ovog ljeta prikazali svoje "diplomske radove" u vidu letova u vazduhu i kompleksnog balansiranja u okrugloj roze dvorani dizajniranoj u retro stilu. 

Troje studenata iz udaljenog dijela Rusije pripremilo je komični nastup inspiriran dvorom Luja XIV. 

Nakon nekoliko vježbi istezanja opisali su privlačnost cirkusa. 

- To je eksplozija emocija - kaže 19 godina stara Julija Borodina iz Arsenjeva, malog grada smještenog u blizini granice sa Kinom. 

Ona igra koketu u akrobatskom trojcu. 

- Vi dajete ljudima, a oni vam uzvraćaju i sve to predstavlja izuzetno zadovoljstvo - dodala je.  

Jedan od njenih partnera, Artem Kachenko, rođen je u Kazahstanu i živi u industrijskom gradu Lipecku, smještenom na jugu Rusije. Njega je u svijet cirkusa uvela sestra. 

- Dugo sam se opirao i opirao da bi na kraju zavolio cirkus - kaže Kachenko.