GLOBUS

Boko Haram koristio djecu za vršenje terorističkih napada

Srna

22.8.2017

Militanti "Boko Harama" iskoristili su više od 80 djece kao "ljudske bombe" za vršenje napada u Nigeriji, izjavio je portparol generalnog sekretara UN-a.

On je rekao da je, prema statistici Unicefa, broj terorističkih napada u kojima su korištena djeca u 2017. godini četiri puta veći od broja zabilježenog tokom čitave 2016. godine. 

- Od početka ove godine, 83 djece je iskorišteno kao 'ljudske bombe', uključujući 55 djevojčica od kojih je većina imala manje od 15 godina - rekao je portparol gneralnog sekretara UN-a i napomenuo da su ta djeca žrtve, a ne napadači.

Dodao je da je i "Boko Haram" samo povremeno preuzimao odgovornost za napade, prenosi TASS. 

Nigerijska vojska se već osam godina bori protiv militanata "Boko Harama", grupe koja se zaklela na vjernost "Islamskoj državi". U tom periodu u Nigeriji je raseljeno najmanje dva miliona stanovnika, dok više od sedam miliona njih zavisi od humanitarne pomoći.  Posljednji veći napad terorista u Nigeriji desio se prije sedam dana kada su dvije žene aktivirale eksplozivne naprave na pijaci i u blizini izbjegličkog kampa u području grada Majduguri. U tim napadima poginulo je 30 civila, dok je više od 80 njih ranjeno.