PREHRANA

Veganstvo smanjuje rizik od karcinoma debeloga crijeva i prostate

Avaz.ba

22.8.2017

Jubilarni 10. ZeGeVege festival održivog življenja, kao najveći veganski festival u ovome dijelu Evrope, ponudit će 8. i 9. septembra na zagrebačkome Trgu bana Jelačića veganske proizvode, pripremiti predavanja o veganstvu, a moći će se usavršiti i kulinarsko umijeće, najavili su u ponedjeljak Prijatelji životinja pozivajući građane na festival.

Na predavanjima na hrvatskoj "Veganmaniji", govorit će se o veganskoj prehrani djece, sportistima veganima, povezanosti seksa i veganstva, o predrasudama, kao i o iskustvima suživota sa životinjama koja se spašene s farma. Prijatelji životinja ističu da veganstvo uvelike koristi zdravlju, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, snižava krvni tlak i razinu kolesterola u krvi, te smanjuje rizik od karcinoma debeloga crijeva i prostate. 

Poručili su da zbog sve veće potražnje ponuda veganskih proizvoda i okusom uvjerljivih zamjena mesu i mliječnim proizvodima drastično raste, a sve se više razvija i trend brze veganske hrane. 

Haljina od kelja poziva na veganstvo 

Hrvatska manekenka Ana Laura Kapetanović, koja je odjenula haljinu od kelja Đurđice Vorkapić uz poruku "Veganstvo svima dobro stoji", u svom će izlaganju na festivalu pričati o iskustvima snalaženja s veganstvom na putovanjima i o svojem utjecaju na druge ljude u buđenju suosjećanja prema životinjama. 

"Veganstvo svima dobro stoji", slogan je kojim Prijatelji životinja i Kapetanović, odjevena u izazovnu i jestivu haljinu, pozivaju na veganstvo. "Uoči 10. ZeGeVege festivala postavljeni su atraktivni jumbo plakati, koji ne mogu proći nezapaženo pa će i najveće mrzitelje kelja primorati da ne okrenu glavu od predivne Ane Laure Kapetanović u zelenoj haljini, a koji pozivaju građane na veganstvo", stoji u priopćenju. Vorkapić je s Prijateljima životinja surađivala u kampanji protiv ubijanja životinja radi krzna, a kao vegetarijanka se razveselila i prilici da svojom neobičnom haljinom pozove građane da izostave životinje sa svojih tanjura, priopćeno je. 

Ukusna veganska hrana 

Festival će u bogatu ponudu uvrstiti i veganske pizze, s biljnim zrelim chedarom, gyrosom od sejtana, tofuom i povrtnim dodacima. 

Sedam restorana će nuditi jela poput burgera od konoplje, falafela, gulaša, pašticade i woka, uz sladolede i veganske slastice. Prijatelji životinja već surađuju s desetak pizzerija koje su na prvi dan proljeća ponudile vege pizze, a kao zanimljivost istaknuli su da je na taj dan u samo jednoj prodano oko 300 vege pizza. Na festivalu će se poučavati o kuhanju veganske šnenokle, tradicionalno napravljene od kravljega mlijeka i jaja, ali i degustirati veganska kajgana, palačinke, majoneze, proteinski namazi, biljna mlijeka, slastice i sl. Prijatelji životinja poručuju da se promjenom prehrambenih navika može pomoći vlastitome zdravlju i životinjama, ali i utjecati na glad u svijetu i zaštitu okoliša.