SARAJEVO

Nenadić: Prioritet je usvajanje zakona o lokalnoj samoupravi i pripadnosti javnih prihoda

Nenadić: Počele pripreme za usvajanje zakona

Piše: A. NALO

22.8.2017

Donošenje zakona o lokalnoj samoupravi i o pripadnosti javnih prihoda iz resora pravde i finansija novi su ciljevi ministra pravde i uprave u KS Marija Nenadića. Vjetar u leđa za nove poteze resornom ministru svakako je dalo usvajanje izmjena Ustava KS, i to nakon više od 10 godina čekanja. Da bi se ovo pitanje uredilo, već su počele pripreme za usvajanje zakona o lokalnoj samoupravi kojim bi se konačno ispoštovale presude Ustavnog suda FBiH zbog povrede prava lokalne zajednice, općine i grada, na lokalnu samoupravu.  

Javna čistoća

Time bi se uredila i pitanja vlastite nadležnosti Grada Sarajeva kao jedinice lokalne samouprave, nadležnosti općina izvan sastava Grada i onih u sastavu Grada, a potrebno je i zakonom o pripadnosti javnih prihoda urediti i način finansiranja općina i Grada.

- Podsjećanja radi, amandmanima je usvojeno rješenje da općine izvan Grada i Grad trebaju zajednički urediti pitanja vodosnabdijevanja, odvođenja i prerade otpadnih voda, održavanja javne čistoće i upravljanja čvrstim otpadom, snabdijevanja prirodnim plinom, grijanja i organiziranja i unapređenja gradskog javnog prijevoza - kazao je Nenadić.

On pojašnjava da se s Kantona na Grad prenose nadležnosti upravljanja prirodnim resursima od značaja za Grad i raspodjela sredstava ostvarenih po osnovu njihovog korištenja. Također, prenosi se upravljanje nad gradskim grobljima, mostovima od posebnog značaja za Grad, uličnom rasvjetom, gradskim parkovima, određivanjem imena ulica i trgova na području grada.

- Kanton u oblastima u kojima su utvrđene nadležnosti Grada i zajedničke vlastite nadležnosti Grada i općina na teritoriju Kantona ima čitav niz nadležnosti, a posebno zadržava zakonodavne i nadzorne funkcije nad provođenjem kantonalnih zakona - dodao je Nenadić.

Kriteriji i formule

S druge strane, donošenjem zakona o pripadnosti javnih prihoda uredit će se kriteriji i formula za raspodjelu javnih prihoda između Kantona, općina i Grada. Ova dva zakona naći će se pred zastupnicima u naredna tri mjeseca.


Ispoštovati rok od dvije godine

Za ove i čitav niz drugih reformskih koraka odobren je rok od dvije godine, u okviru kojeg bi se predmetna pitanja trajno uredila u KS. Ministar Nenadić izražava zadovoljstvo saradnjom Vladinog i nevladinog sektora, domaćih i međunarodnih organizacija i institucija, kao i političkim predstavnicima u KS, jer je ova aktivnost, nakon čitavog niza godina, konačno prepoznata kao osnov za sve druge dugoočekivane reforme u KS.