RIJEČ STRUČNJAKA

Hrana koju nikako ne smijete da dajete psu

Foto-ilustracija

Avaz.ba

22.8.2017

Mnogi vlasnici pasa, iako su upućeni, često svojim ljubimcima daju ostatke od ručka, ne sluteći koliko to može da bude opasno. Životinje imaju drugačiji sistem za varenje od ljudi i zato određene namirnice mogu imati fatalne posljedice po njegovo zdravlje.

Stručnaci upozoravaju da se strogo držite pravila kada je ishrana u pitanju, ma koliko vam to bilo teško i ne možete da odolite pred umiljatim pogledima dlakavih četvoronožaca. 

Imajte u vidu da pas nije mašina za obradu otpadaka i zato mu nemojte davati sve i svašta.


Ovo su pet namircnica, koje nikako ne smete davati vašem ili tuđem psu:

Čokolada i slatkiši 

Pseći organizam vrlo teško vari kakao, a naročito teobromin i kofein, kojih u njemu ima dosta. On kod pasa izaziva mučninu, povraćanje, davljenje, a nerijetko i smrt. Ako baš morate, ljubimca častite posebnom čokoladom za pse koja može da kupi u specijalizovanom prodavnicama.

Koske

Ostaci vašeg obroka i masni komadi mesa nisu preporučljivi za pse. Sitne kosti mogu da izazovu davljenje, a krupnije mogu da se zaglave u usnoj duplji ili izazovu smetnje u probavnom sistemu.


Crni luk

Hemijska jedinjenja u luku štete crvenim krvnim zrncima vašeg psa. Nakon što pojede luk, moći ćete da primjetite da je pas usporen i da se manje kreće. 

Mlijeko i sir

Kao što mlijeko nije dobro za pse, tako nije ni sir. Veća količina sira kod pasa izaziva povraćanje i dijareju. 

Tijesto spremano sa germom

Germino tijesto nije dobro za pseći želudac, jer se širi u crevima i želucu i izaziva gušenje. Isto tako, poželjno je i da psi u svom jelovniku imaju što manje makarona, bijelog hleba, krompira.