BIH

Pendeš primila u oproštajnu posjetu Moora

Fena

22.8.2017

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je danas u oproštajni posjet ambasadora Jonathana Moorea, šefa Misije OSCE-a u BiH.

Pendeš se zahvalila Mooru i Misiji OSCE-a na dobroj saradnji na raznim projektima i donacijama, posebno na dobroj komunikaciji koja se odnosi na nivo sigurnosti, kao i na podršci koju OSCE pruža Ministarstvu odbrane BiH na puta ka euroatlantskim integracijama.

Moore je zadovoljan saradnjom te naglasio da su OSCE i Ministarstvo odbrane BiH bliski partneri u sferi sigurnosti i po pitanjima reformi u Ministarstvu odbrane BiH, a jedan od najvažnijih projekata u nizu je kontrola naoružanja, odnosno uništavanje starog i nestabilnog streljiva i naoružanja. Projekt rješavanja viškova naoružanja još uvijek traje, a saradnja po ovom pitanju bit će nastavljena i u budućnosti kroz realizaciju Projekta za poboljšanje sigurnosti na lokacijama skladišta i streljiva u BiH (SAFE-UP BiH).

Moore je izrazio zadovoljstvo i saradnjom na svim nivoima i s drugim institucijama u BiH, a Pendeš mu se zahvalila na njegovoj posvećenosti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH te poželjela uspjeh u karijeri, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Moore je dužnost šefa Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini obnašao od 2014. godine, dok je kao diplomatski službenik SAD proveo više od deset godina i na prostorima u regiji, radeći na balkanskim pitanjima.