LIFESTYLE

Budite uvijek sretni: Feng šui za ljubavni život

Avaz.ba

22.8.2017

Harmonija je, bar u najvažnijim sferama života, postala nešto gotovo nedostižno za savremeno doba. 

Paradoksalno je to što, ma koliko dobro bili usklađeni sa dostignućima 21. stoljeća, sve više imamo osjećaj da smo u neskladu sa samim sobom. 

Zbog toga se savremeni ljudi, u potrazi za smislom, sa puno povjerenja okreću nekim drevnim orijentalnim vještinama čija su mnogobrojna iskustva odoljela mnogim vijekovima. Zbog toga je knjiga “Feng šui za ljubavni život” Sarah Bartlet lako i našla put do svojih čitalaca.

Riječ je o vještini raspoređivanja predmeta, čiji je cilj pojačavanje energije i sklada koji su sastavni dio okruženja. Osvjetljenje, biljke i ogledala u kući – prema ovom vjerovanju, mogu obogatiti vašu vezu, privući novu ljubav ili povratiti staru.

Postoje dva osnovna misteriozna elementa u feng-šuiu. Prvi je Bagva (nevidljivi šablon sveprisutne energije), a drugi je osnovna energija koja je, prema kineskoj astrologiji, određena našom godinom rođenja. 

U priručniku koji je pisala Bartletova tako stoji da u slučaju nedostatka komunikacije u vezi, može pomoći ako unesete neki od čarobnih predmeta koji imaju veze sa vodom, jer po starom kineskom vjerovanju, voda jeste znak koji može ljekovito uticati na produbljivanje komunikacije.

I biljke imaju svoj uticaj na naš ljubavni život: one sa bobicama mogu izazivati razmirice među partnerima, bodljikave stvaraju sukobe. 

Bartletova preporučuje sezonsko cvijeće, ako već želimo da nam ljubav cvjeta. Ipak, i pored magičnog dejstva feng-šuija i opsežnih podataka koji se u knjizi o njemu iznose, u ovom simpatičnom priručniku ne isključuje se činjenica da pravoj ljubavi ne može da pomogne (a ni odmogne) ništa – osim iskrenosti.