BIH

Kurz izmišlja priču o plaćanju pokrivenih žena i stigmatizira bh. zajednicu u Austriji

Piše: Al.B

22.8.2017

Nakon što je ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz izrazio zabrinutost zbog sve većeg utjecaja muslimanskih zemalja, prije svega Turske i Saudijske Arabije, na zemlje zapadnog Balkana, te izjavio da se „u Sarajevu ili Prištini, naprimjer, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu“, oglasio se koordinator za integracije Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ), Ahmed Husagić.

Husagić je iznenađen izjavama ministra koji, kako ističe, osim u Austriji traži opasnost i u susjednim zemljama, kako bi svoje građane plašio pred izbore 15. oktobra.

- Zbog nedostatka izbornog programa jedino što mu je preostalo je preuzimanje populističke retorike. Sada izmišlja i priču kako žene u Sarajevu i Prištini bivaju plaćene da hodaju po gradu pokrivene kako bi promjenili sliku grada. Moja čitava porodica, prijatelji i poznanici, kojih je veliki broj, a koji žive u Bosni i Hercegovini, nisu upoznati sa takvim slučajevima. Jedino koga možemo vidjeti na ulicama bh. gradova su turistice iz arapskih zemalja, koje su potpuno pokrivene, a koje u BiH dolaze zbog ugodne klime i prirodnih ljepota. Sumnjam da su one plaćene za to – navodi Husagić.

On dodaje kako ovakve neistinite izjave štete izgradnji povjerenja u BiH, ali i dijele društvo i u Austriji. 

- Sigurno je kontraproduktivno ovakvim izjavama stigmatizirati najintegrisaniju zajednicu u Republici Austriji, a to je po svim parametrima bosanskohercegovačka. Jedino u čemu bih se složio sa gospodinom Kurzom je da treba ubrzati proces integracije zapadnog balkana u EU – ističe Husagić.