SARAJEVO

Pozitivne priče | Studenti s Civilnom zaštitom spašavaju unesrećene, gase požare, čiste snijeg...

Kovač profesorima i studentima uručio vrijednu opremu

Piše: F. MUSTAFIĆ

22.8.2017


Studenti Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja već godinama pomažu spasilačkim ekipama za vrijeme prirodnih nepogoda, kao što su poplave, požari, u spašavanju nakon aktiviranja klizišta, čišćenju velikih količina snijega... Njihov rad prepoznali su u Kantonalnoj upravi civilne zaštite (KUCZ) KS, a prije osam mjeseci formiran je i specijalni tim studenata Fakulteta sporta pri KUCZ-u.  


Elementarne nepogode

Da bi studenti, osim teoretskog, imali i praktično znanje, jučer je KUCZ, s direktorom Mustafom Kovačem na čelu, Fakultetu dodijelio opremu za pružanje prve pomoći na vodi u slučaju elementarnih nepogoda.

Kako je istakao dekan Safet Kapo, oprema će uveliko pomoći studentima da spremno priskoče u pomoć ekipama CZ na terenu.

- Ovo je prvi korak ka suočavanju s prirodnim nepogodama da bi se što kvalitetnije odgovorilo na te izazove. Ranije smo elementarne nepogode uglavnom dočekivali nespremno i djelovali kad se nešto desi. Fakultetu je svakako ova oprema bila neophodna, a koristit će je studenti i tokom vježbi na logorovanjima - kazao je Kapo.

Prema riječima direktora Kovača, tim studenata je tokom velikih poplava 2014. godine pokazao da je sposoban, kako edukativno tako i fizički, da pomogne ekipama CZ.

- Fakultet ima educiran i kvalitetan kadar te mlade ljude pune elana, što je izuzetno važno, posebno imajući u vidu činjenicu da smo suočeni sa sve većim klimatskim promjenama koje mogu uzrokovati različite prirodne nepogode. Nastojat ćemo formirati i studentsku gorsku službu spašavanja, koju ćemo opremiti neophodnom skijaškom opremom za intervencije na planinama - rekao je Kovač.

Profesor Eldar Jelešković, zajedno s drugim kolegama, specijalnom timu prenosi znanje.

Poplave i klizišta

- Jedinica trenutno broji oko 40 studenata. Teorijskim znanjem pripremljeni su svi studenti, a najbolji su u timu. Formirani smo otprilike prije osam mjeseci, kada smo ekipama CZ pomagali u čišćenju snijega, a neformalno djelujemo od 2014. godine, kada su nas zadesile velike poplave i klizišta - istakao je Jelešković.


Studenti dobili čamce, prsluke, kacige...

Kako je istakao direktor Kovač, oprema je vrijedna 50.000 KM i dovoljna je za opremanje oko 40 studenata.

- Ovaj tim opremljen je neophodnom opremom za spašavanje na vodi. Dodijeli smo im gumene čamce, odijela, prsluke za spašavanje, sigurnosne kacige, vesla za rafting, kajake za brze vode, čizme, šatore... - dodao je Kovač.