LIFESTYLE

Šta danas radi i kako izgleda najpoznatija ljubavnica u historiji?

Avaz.ba

22.8.2017

Malo ko, čak i danas, ne zna za Monicu Lewinsky, ženu koja je u svojim ranim dvadesetima pala na šarm tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona, a nedugo zatim postala centar seks-skandala, koji je njega gotovo stajao opoziva u drugom mandatu predsjedništva.  

Iako je američki narod tada većim dijelom stao uz predsjednika, kao što je to odlučio i Senat, koji je odlučio ne opozvati ga zbog nepriličnog ponašanja, Monica je uspjela dramatične događaje iz mladosti ostaviti iza sebe i izgraditi karijeru.

Sudovi i mediji

Istina, na skandalu se i sama poprilično obogatila, ali kako je i sama rekla kad je jednom prilikom odbila potpisati autogram, "Donekle sam poznata, ali zbog nečega zbog čega nije dobro biti poznat."

Naime, nakon skandala i razvlačenja po sudovima i medijima, Lewinsky je sudjelovala u brojnim intervjuima, a za gostovanje kod Barbare Walters u emisiji 20/20, dobila je 500 hiljada dolara.

U međuvremenu je pokrenula proizvodnju linije torbica, a pojavila se i u reklami za mršavljenje firme Jenny Craig. Za reklame je trebala dobiti milion dolara, no reklame s njezinim likom u javnosti nisu dobro prošle, pa je tvrtka raskinula suradnju i isplatila joj samo 300 hiljada dolara. Monica je tvrdila da joj je taj novac bio potreban za podmirenje sudskih i ostalih troškova nastalih u periodu nakon skandala.

Lewinsky je nastavila surađivati s televizijskim kućama i drugim medijima, u različitim ulogama, od dopisnica do sudjelovanja u reality showu, a iz fokusa javnosti nije izlazila. Od 1998. godine, kada je javnost prvi put čula za seks-skandal, pa sve do 2005. godine, Monica je zapravo sve vrijeme bila prisutna u medijima. Te je godine odlučila preokrenuti svoj život, pa je upisala diplomski studij socijalne psihologije u Londonu, koji je i završila, a naziv njezinog diplomskog rada bio je "U potrazi za nepristranim porotnikom: Istraživanje efekta "treće osobe" i publiciteta uoči suđenja".

Marketing i komunikacije

Po završetku studija, Lewinsky je imala velikih poteškoća u pronalasku posla u marketingu i komunikacijama, jer su svi bili predobro upućeni u njezin život, odnosno jednostavno je bila "na lošem glasu".

Gotovo desetljeće kasnije u Vanity Fairu je izašao esej pod nazivom "Sramota i preživljavanje", čija je autorica bila upravo Monica. U njemu je iznijela svoju potpunu istinu o svom životu i samom skandalu, a zanimljivo je kako je u njemu napisala da "ju je Clinton iskoristio", ali da "je na vezu pristala", odnosno, tvrdi da je je bila svjesna svega što se događalo, no da je imala osjećaj kao da ne može odbiti predsjednika. Dodala je da u potpunosti i duboko žali zbog svega što se dogodilo između nje i Billa Clintona.

Nakon tog je eseja postala suradnica Vanity Faira, a najviše se posvetila internetskom zlostavljanju, kojeg je i sama bila velika žrtva. Za samu je sebe kazala kako je upravo ona bila "nulta pacijentica" takve vrste zlostavljanja. Željela je pomoći onima koji su se našli u takvoj situaciji, a o tome je održala i TED Talk, kao i brojne druge intervjue i panele na tu temu.

Smatra da je uspjela prošlost ostaviti iza sebe i pronaći svoj pravi poziv.