KULTURA

Izmaklo mu bogatstvo ispred nosa: Trgovac umjetninama prodao sliku za 35.000 funti koja vrijedi milione

Avaz.ba

21.8.2017

Trgovac umjetničkim djelima i TV prezenter bio je oduševljen kada je otkrio da je slika za koju se mislilo da je kopija, u stvari, original vrijedan 2 miliona funti. Philip Mold je bio ubjeđen da je slika rad britanskog umjetnika Johna Constabla, ali u nemogućnosti da to i dokaže, prodao je za 35.000 funti.

Sada, 17 godina kasnije pokazalo se da je bio u pravu. Istražitelji BBC-jeve emisije "Fake or fortune" otkrili su da je u pitanju "Hay wain", rani umjetnikov period. Prezenter, navikao da drugima govori da su propustili bogatstvo, je bio gost nedjeljne emisije. Mold je rekao da je vjerovao da u vlasništvu ima original i kada je platio sliku 10.000 funti, kada je bio mladi trgovac. Pošto nije mogao da dokaže ko je naslikao, prodao je sliku, a nekoliko godina kasnije otkupio.

Prodao ju je 2000. godine biznismenu Henyu Redu za 35.000 funti sve vrijeme se nadajući da će uspjeti da dokaže da je to rad Johna Constabla, koji se smatra jednim od najvećih pejzažista, koji je ikada živio.

Ranije ove godine, slika iz 1821. godine "Hay wain" je izglasana za jednu od omiljenih umjetničkih djela među Britancima.


Profimedia/Press Association

Trag je voditeljku emisije "Fake or fortune", Fionu Brus vodio do eksperata u Los Angelesu. Stručnjaci su analizirali slojeve boje, a pošto je prethodnih 17 godina tehnologija napredovala, nauka je odvela pravo do Constabla lično, tačnije otkriveno je da je poslije umetnikove smrti, njegov sin prodao sliku.

Mold kaže da nije ogorčen što mu je takvo bogatstvo izmaklo.