REPUBLIKA SRPSKA

SDS: Tegletija odbija bilo kakvu odgovornost

Srna

21.8.2017

SDS tvrdi da su ocjene ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije o radu Glavne službe za reviziju javnog sektora direktan napad na profesiju i odbijanje bilo kakve odgovornosti za stanje javnih finansija koje je, kako navode, u konstantnom pogoršanju.

"Iz godine u godinu pratimo rad revizije i uvjerili smo se da posao obavlja profesionalno, a prema institucijama Republike Srpske zauzima stavove i ocjene koje su najblaže, ali ipak u okviru profesionalnih standarda", saopšteno je iz SDS-a.

U saopštenju se dodaje da Tegeltija treba da objasni zašto Vlada Srpske ne stoji iza svog izvještaja o konsolidovanom budžetu za 2016. godinu koji je povukla iz skupštinske procedure.

"Znamo, a i upozoravali smo na to, da je taj izvještaj bio nevjerodostojan. Zašto ministar ne odgovori šta je sa izvršenjem preporuka revizije iz prethodnih godina jer smo našli da se ne poštuju ni one iz 2008. godine?", pitaju u SDS-u.

SDS smatra da se iz napada ministra na institucije najbolje vidi da su u Republici Srpskoj institucije "samo paravan za vaninstitucionalno djelovanje i loše finansijsko upravljanje".

"Nakon ovakvog skandaloznog nastupa ministra, smatramo da bi ostavka ili smjena ministra bila jedino dobro rješenje za budućnost Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija smatra da je izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske o reviziji konsolidovanonog finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike za 2016. godinu sačinjen tendenciozno i neprofesionalno.