LIFESTYLE

Dok u Americi usvajaju malu djecu, u Japanu usvajaju odrasle muškarce: Razlog je potpuno nevjerovatan

Avaz.ba

21.8.2017

Amerika i Japan imaju najveće stope usvajanja, ali sa jednom velikom razlikom. Dok većina Amerikanaca usvaja malu djecu, u Japanu djeca predstavljaju 2% svih usvajanja. Muškarci u dvadesetim i tridesetim godinama čine preostalih 98%, ili skoro 90.000 lica u 2008. godini. Sada se postavlja pitanje zašto se u Japanu usvajaju odrasli.

Razlog je prosto nevjerovatan. Smisao za posao i vještine nisu baš u svim slučajevima nasljedni. Kao rezultat toga, većina porodičnih biznisa propadne nakon smrti njihovog osnivača.

Čak 37 članova čini Les Henokiens, bratstvo kompanija koje posluju širom svijeta već 200 godina, ali ih i dan-danas vode članovi porodica, prenosi economist.com. 

Dvije kompanije koje uskoro treba da ponesu titule najstarijih porodičnih kompanija su Hoši koja je osnovana 781. godine i Kongo Gumi, budistički hram koji je osnovan 578. godine.

Pre Drugog svjetskog rata, gradski kodeks Japana je odredio da porodično bogatstvo mora da se prenosi po muškoj liniji. Tradicija je određivala da sve prelazi u ruke najstarijeg sina.


U domaćinstvima koja su imala samo ćerke, došlo je do velike potražnje za usvojenim sinovima koji bi mogli da preuzmu prezime i posao.

Ako se i biološki sin smatra neadekvatinim nasljednikom i on može da bude zamjenjen osobom koja je usvojena. Sa druge strane, porodice koje imaju višak mlađih sinova, poslale su ih na usvajanje. 

Iako ovaj zakon više ne mora da se primenjuje, poslovne porodice se teško odriču starih navika. Opadanje nataliteta u ovoj zemlji je dodatno smanjio broj muških nasljednika.

Šefovi često biraju sinove među najperspektivnijim top menadžerima. Porodični vlasnici Toyote i Suzukija, proizvođači automobila, usvojili su svoje sinove koji im upravljaju biznisom. 

Njihovo biološki roditelji u takvoj situaciji kao poklone dobijaju novac, prenosi economist.com.

Onaj ko bude izabran za usvajanja smatra da mu je ukazana velika čast. Veruje se da ovo podstiče konkurenciju među menadžerima, što osigurava da će biznis završiti u dobrim rukama. 

Istražvanja su pokazala da kompanije koje imaju usvojene naslednike često uspešnije nego one u kojima upravljaju biološki nasljednici.