GLOBUS

Otkriven tvorac masakra u Barceloni | Svi su bili dobri dečki, dok im nije zatrovao mozak!

A. S.

21.8.2017

- Svi su oni bili dobri mladići dok ih on nije radikalizirao - kazao je otac dvojice mladića koji su izveli krvavi teroristički napad prošlog četvrtka u Barceloni upirući prstom u lokalnog imama u gradiću Ripollu na sjeverozapadu Katalonije.

Nakon Ramazana kao da su pomalo podivljali - kaže Brahmain Aallaa, otac 18-godišnjeg Saida i 22-godišnjeg Youssefa koji su ubijeni nakon dva teroristička napada u Barceloni i Cambrilsu prošle sedmice, u kojima je ukupno ubijeno 15 ljudi, a 130 povrijeđeno.


"Daily Mail" piše kako se imam Abdelbaki Es Satty, o kojemu govori otac dvojice ubijenih terorista, smatra mozgom terorističkog napada u Barceloni i Cambrilsu.

Pretpostavlja se da je poginuo u eksploziji u Alcanaru, obalnom gradiću nedaleko od Barcelone, gdje je izrađivao eksploziv za napad, no policija još nije potvrdila tu informaciju.

Prilikom izrade eksploziva došlo je do istjecanja plina i eksplozije u kojoj je Es Satty navodno poginuo. Policija još nije potvrdila tu informaciju.


I za tog 40-godišnjeg imama lokalno stanovništvo u Ripollu, gdje je prema pisanju El Paisa došao u službu prije dvije godine, kaže da je djelovao sasvim normalno.

Pedesetogodišnji Brahmim Aallaa, porijekom Marokanac, inzistira na tome da su njegovi sinovi bili dobri mladići sve dok im imam nije “zatrovao mozak”.

Njegovog mlađeg sina policija je ubila nakon napada u Cambrilsu, nekoliko sati nakon napada u Barceloni. Za starijeg sina se pretpostavlja da je također poginuo u eksploziji u Alcanaru.

Brahim Aallaa upire prstom u imama koji je navodno dvije godine radio u džamiji u Ripollu, gradiću u kojem je živjelo 11 od ukupno 12 napadača.


- On je sigurno mogao utjecati na njih - kazao je tugom shrvani otac dvojice radializiranih mladića.

Napad u Madridu

Za imama Es Sattyja govori se da je imao veze s Al Kaidom i teroristima koji su 11. marta 2004. izveli bombaške napade na četiri putnička voza u Madridu pri čemu je poginulo 192 ljudi, a ranio njih više od 2.000.

I otac Mousse Oukabira, kojeg je također ubila policija nakon što je učestvovao u napadu u Cambrilsu, kazao je da je njegov 17-godišnji sin živio normalnim životom – išao u školu i igrao nogomet za lokalni klub – dok naglo nije postao izrazito religiozan.

Isto, kaže, vrijedi i za njegova najstarijeg sina Drissa Oukabira. Porodica je, inače, u Španiju doselila iz Maroka.