BIH

Afera | SDA-ova direktorica Mensura Zuka sakrila krađu službenog vozila EPBiH?!

Zuka: Dugogodišnji kadar SDA

Piše: E. Trako

21.8.2017

Službeni automobil Škoda Octavia, koji je dodijeljen Mensuri Zuki, izvršnoj direktorici za pravne poslove i ljudske resurse „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH), ukraden je u sarajevskom naselju Buča Potok, saznaje „Dnevni avaz“.  

Konkursne procedure

To i ne bi bila ekskluzivna vijest da direktorica Zuka, inače kadar SDA, krađu nije pokušala prikriti te je prijavila tek 20 dana poslije. Podsjećanja radi, automobil je kupljen novcem građana. Kako otkriva naš izvor, skandalozno je to da nije znala za krađu, a još gore ako je krila ovu informaciju.

- Kako je moguće da ne znate da je ukraden automobil koji vam je dodijelila kompanija čiji ste uposlenik?! Postoji mogućnost da je sve namjerno prešućeno, zataškano, da informacija, kojim slučajem, ne bi došla do medija zbog činjenice da je automobil u privatne svrhe koristio njen sin Amir. Dakle, dala je sinu automobil preduzeća državne kompanije, koji joj je dodijeljen po službenoj dužnosti! To je, vjerovatno, razlog što krađa nije prijavljena odmah - otkriva naš izvor.

Kako saznajemo, direktori EPBiH imaju pravo na službeni automobil, ali ne i na vozača. Istina je i da je Amir Zuka uposlenik „Elektroprivrede BiH“ od 2015. godine. Naime, dobro upućeni tvrde da je zaposlen mimo konkursnih procedura.

U novembru 2015. grupa uposlenika EPBiH je podnijela krivičnu prijavu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Federalnoj upravi policije (FUP) protiv direktorice Zuke, jer je, kako su naveli, zloupotrijebila službeni položaj i ovlaštenja i mimo zakona zaposlila sina Amira pri Službi za razvoj i održavanje poslovnih aplikacija.


Krivična prijava

- Pored pola miliona nezaposlenih, dala je sinu da koristi i službeni automobil za privatne potrebe, kao da je EPBiH njena privatna kompanija, prijavili su tada uposlenici, dodavši da je imovinu stekla protupravno i isključivo politikom, a ne referencama - upozorava naš izvor.  

Zuka bez odgovora

Pozvali smo jučer i direktoricu Mensuru Zuku, koja je, kako smo saznali, na službenom putu. U nastojanju da je pitamo zašto krađa nije prijavljena odmah i zašto je vozilo koristio njen sin nismo uspjeli jer na naše brojne pozive nije odgovarala.