REPUBLIKA SRPSKA

Anđelkina kapija privlači i inozemne goste

Kapija je poprimila novi, ljepši izgled

Piše: P. MUCOVIĆ

21.8.2017

„Anđelkina kapija“, jedna od turističkih atrakcija Starog grada u Trebinju, koja je poznata po tome što je Anđelka (Sloboda Mićalovoić) u seriji „Ranjeni orao“ u svoj trebinjski dom ulazila baš na ovu kapiju, dobila je novi izgled.  

Saglasnost vlasnika

Turistička organizacija (TO) grada Trebinja, uz saglasnost vlasnika i gradske administracije, obnovila je ovu atrakciju. Zamijenjena je kompletna kapija, prozor i klupe, a zasađeno je i novo cvijeće.

Prema riječima Svetlane Ninković, turističkog vodiča, ovu kapiju godišnje posjeti na hiljade turista.

- Gosti iz Srbije, Crne Gore i BiH već samim dolaskom u Trebinje traže i pitaju gdje je Anđelkina kapija. Većina ih se i fotografiše i drago mi je što je kapija dobila novi izgled – ističe Ninković.

Žarko Vico, samostalni turistički saradnik u TO Trebinje, kaže da je bilo slučajeva da su i inozemni turisti čuli za Anđelkinu kapiju.

- Bilo je raznih anegdota gdje su turisti na licu mjesta htjeli da uđu i u samu kapiju, pa čak tražili i Anđelku. Znamo da je unutrašnjost u seriji rađena u jednom dvorištu u Beogradu, tako da su vrlo često i tražili Anđelku ovdje na licu mjesta - ističe Vico.

Naglašava da su sama serija i njen reditelj uradili puno na afirmaciji Trebinja kao jedne zanimljive turističke destinacije.

Svojevrsni brend

- Zašto, ako jedna Verona može iskoristiti balkon koji je izmišljen da kažemo i postao je svakako turistička atrakcija, zašto ne bismo i mi iskoristili Anđelku i ovu njenu kapiju, da bude jedan brend Trebinja - zaključio je Vico.

Velika popularnost  

Serija „Ranjeni orao“ u Trebinju je snimana 2008. godine. Za vrlo kratko vrijeme postala je jedna od najgledanijih. Zato ne čudi što je i kapija u Trebinju stekla tako veliku popularnost, iako je Anđelka ulazila u dvorište sasvim druge kuće u Birčaninovoj ulici u Beogradu.