ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: Niko ne želi kupiti hotel „Internacional“

Hotel „Internacional“: U vlasništvu „Željezare“ Zenica

Piše: E. DRAGUNIĆ

21.8.2017

Za kupovinu zeničkog hotela „Internacional“ nema zainteresiranih. Naime, Agencija za privatizaciju FBiH početkom jula objavila je javni poziv za prodaju ovog objekta s početnom cijenom od 9,8 miliona KM. Nakon što je poziv bio otvoren 21 dan, nije se javio nijedan zainteresirani kupac. 

Niža cijena

Kako nam je rekao Esad Skomorac, predsjednik Sindikata radnika „Željezare“, u čijem vlasništvu je ovaj hotel, ovih dana će, vjerovatno, biti raspisan novi javni poziv za prodaju, ali po nižoj cijeni.

- Nažalost, nije bilo ponuda za kupovinu „Internacionala“. Koji je razlog, ni mi ne znamo. Pretpostavljamo da je to cijena. Razmatramo da sredinom septembra raspišemo novi javni poziv s početnom cijenom od 6,8 miliona KM – rekao je Skomorac.

Podsjećamo, novac od eventualne prodaje hotela išao bi u izmirenje duga prema Poreznoj upravi FBiH za uvezivanje staža za 392 radnika „Željezare“ kojima od 2002. godine nije uvezan staž. Kako nam je ranije kazao Skomorac, ukupan dug zeničke „Željezare“ prema Poreznoj upravi FBiH s kamatama iznosi 52 miliona KM.

Nova ulaganja

Jedan od uvjeta kupovine hotela bio je da kupac preuzme sve zaposlenike hotela, njih 35, u radni odnos na neodređeno vrijeme, a najmanje na period od tri godine od dana preuzimanja hotela. Također, novi vlasnik imao bi i obavezu da osigura nova ulaganja u hotel u iznosu od 980.000 KM u periodu od dvije godine od dana zaključivanja ugovora.

Prodaju 12 hala 

Osim „Internacionala“, putem Agencije za privatizaciju FBiH zenička „Željezara“ prodaje i hale koje se nalaze u industrijskoj zoni Šljivik, smještene neposrednu uz kompaniju „ArcelorMittal“.