SREDNJOBOSANSKI KANTON

Akcija protiv višestrukih prekršilaca: Vlasnici oduzetih vozila za kazne dužni 363.280 KM

Policija nastavlja pojačane mjere kontrole

Piše: D. PUCAR

21.8.2017

Od početka akcije protiv višestrukih povratnika u činjenju prekršaja policija u Srednjobosanskom kantonu (SBK) osobama s većim brojem i iznosima neplaćenih kazni privremeno je oduzela čak 201 vozilo.  

Naime, kako je kazao Hasan Hodžić, portparol policijskog komesara MUP-a SBK, od kraja 2016. godine, kada je akcija započeta, pa do danas osobe kojima su automobili oduzeti imale su ukupno 363.280 KM neplaćenih kazni.

Neplaćene kazne

- Prema našoj elektronskoj evidenciji, višestruki povratnici u činjenju prekršaja kojima su privremeno oduzeta vozila imali su ukupno 363.280 KM neplaćenih kazni koje su im ispisane po različitim osnovama - kazao je Hodžić.

Apsolutni rekorderi su muškarci iz Jajca i Viteza, koji su u nekoliko godina „zaradili“ kazne u iznosu od čak 12.590, odnosno 11.238 KM.

Policija i dalje provodi pojačane aktivnosti na kontroli višestrukih povratnika, pa su tako prije dva dana 23-godišnjem I. K. iz Donjeg Vakufa privremeno oduzeli automobil Golf, te su ustanovili da vozilom upravlja prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, ali i da ima 780 KM neplaćenih novčanih kazni.

- Mi ćemo i dalje na području SBK konstantno provoditi pojačane aktivnosti na kontroli višestrukih povratnika u činjenju prekršaja - kazao je Hodžić.

Izdati nalozi

Nakon privremenog oduzimanja vozila policija sve prosljeđuje nadležnim prekršajnim sudovima, koji su od početka akcije do danas izdali nalog za povratak 61 vozila vlasniku. Do rješavanja slučajeva vozila se deponiraju na parkinzima policijskih stanica na čijem području su i oduzeta.

Saradnja sa sudovima 

- Zaista imamo dobru saradnju sa sudovima u ovom slučaju, spremamo analizu i uskoro ćemo imati i podatke o konkretnim učincima akcije, vidjet ćemo šta nam je ona donijela, odnosno koliko je višestrukih povratnika na kraju platilo kazne - rekao je Hodžić.