TUZLANSKI KANTON

Na tenderu posao dobila “Gradnja” Mostar: Počela restauracija Ćojlučke džamije

Džamija je sagrađena 1666. godine

Piše: O.M.

21.8.2017

Medžlis Islamske zajednice Srebrenik, nakon priprema koje su trajale skoro dvije godine, započeo je realizaciju projekta temeljite restauracije Ćojlučke džamije. Na nedavno okončanom javnom tenderu posao je dobila “Gradnja” Mostar.  

Osigurana sredstva

– Prema projektu srebreničkog arhitekte Ibrahima Smajlovića, majstori će demonitirati kompletan objekt stare džamije. Prilikom izvođenja radova strogo će voditi računa da se džamiji vrati izvorni oblik, jer se radi o spomeniku kulture pod zaštitom države - ističe Abdulaf ef. Arifović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Srebrenik. 

U realizaciju ovog projekta bit će uloženo skoro 100.000 KM, od čega su 60.000 maraka osigurali Federalno ministarstvo kulture i Ministarstvo prostornog uređenja te Ministarstvo civilnih poslova BiH, dok će se preostalih 40.000 KM pokušati prikupiti iz donacija.

Radovi bi trebali biti okončani u roku od 50 dana, a realizacijom ovog krupnog projekta džamija će ponovo zasjati punim sjajem.

Ćojlučka džamija svrstava se među najstarije vjerske objekte u BiH. Prilikom njenog renoviranja početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća na zidu je pronađen u kamenu uklesan natpis koji potvrđuje da je ova džamija sagrađena davne 1666. godine.

Zidovi od ćerpića

Predstavlja prvi vjerski objekt u ovom kraju poslije džamije koju su Osmanlije izgradile među zidinama obližnje srednjovjekovne tvrđave. Sagrađena je od masivne hrastovine, a zidovi su prvobitno bili zazidani ćerpićem. Na njima su se nalazila dva reda prozora s drvenim rešetkama.

U blizini džamije nalazi se i izvor Carica, čiju su vodu, prema narodnoj predaji, pili sultan Mehmed Fatih i njegovi vojnici u pohodu prema Mađarskoj. Iako je izgrađena prije više od 350 godina, u Ćojlučkoj džamiji su se sve do početka ove sedmice obavljali vjerski obredi.

Najstarija mezarja 

U dvorištu džamije nalazi se i jedno od najstarijih mezarja u srebreničkom kraju, koje je 2007. godine, zajedno s ovim vjerskim objektom, proglašeno nacionalnim spomenikom. Na jednom od nišana sačuvana je i godina njegovog nastanka, a prema istraživanju dr. Edina Mutapčića, radi se o nišanu iz 1209. hidžretske godine. 

Autentična unutrašnjost

Unutrašnjost džamije s drvenim minberom i masivnim hrastovim vratima sačuvala je autentični izgled. O starosti ovog vjerskog objekta svjedoče i brojne autentične vakufname na zidovima.