Kuhinjska morska sol puna je otpada

Objavljeno: 19. 05. 2017 - 20:33 Porodica i zdravlje A A A Times Arial
Kuhinjska morska sol puna je otpada

Ako uzmemo u obzir da su okeani uveliko zagađeni plastikom, da su morski organizmi puni sitnih plastičnih čestica, onda je vjerovatno da bi plastičnih mikroskopskih čestica trebalo biti i u kuhinjskoj soli koja se dobiva iz mora.

Ovo dokazuje nova studija koja je provedena na uzorcima 17 proizvođača iz cijelog svijeta, a obuhvaćena je Australija, Francuska, Iran, Japan, Malezija, Novi Zeland, Portugal i Južnoafrička Republika.

Samo jedan uzorak nije bio zagađen plastikom, i to onaj iz Francuske. Kod ostalih uzoraka tim istraživača iz Malezije i Engleske pronašao je čestice veće od 149 mikrometara, odnosno veće od 0,15 milimetara, i to u količinama između 1 i 10 čestica po kilogramu.

Po sastavu pronađene čestice su u 41,6 posto slučajeva bile plastični polimeri, u 23,6 posto pigmenti, u 5,5 posto slučajeva amorfni ugljik, u 29,1 posto slučajeva nije bilo moguće odrediti o čemu je tačno riječ.

Smatra se da unos do 37 takvih čestica godišnje nema znatan utjecaj na zdravlje. To bi bilo utješno da nije nepoznato kolika je količina unosa kroz hranu čestica sitnijih od 149 mikrometara. Srednja dimenzija pronađenih čestica bila je oko pola milimetra.

Iako sadašnje razine plastičnog otpada u okeanima ne predstavljaju prijetnju ljudskom zdravlju, ipak su prijetnja zdravlju morskih organizama, prehrambenom lancu ptica i životinja na kopnu.

Svake godine u okeanima završi 10 miliona tona plastike. Kako je plastike sve više, a ribe drastično sve manje, marobiolozi i ekolozi prognoziraju da će do 2050. godine u okeanima na Zemlji biti veća masa plastike nego ribe. Ljudi plastiku u organizam unose i hranom iz mora.

 Autor: Avaz.ba
Preporučujemo vam