Htjeli su promijeniti ljudsku vrstu: Otkrivena druga najveća tajna nacističkog sistema

Objavljeno: 19. 05. 2017 - 19:29 Zanimljivosti A A A Times Arial
Htjeli su promijeniti ljudsku vrstu: Otkrivena druga najveća tajna nacističkog sistema
Screenshot

Projekt Lebensborn, je osim logora smrti, druga najveća tajna nacističkog sistema promjene svijeta. Prema rasističkim idejama filozofa Alfreda Rosenberga, tehničke detalje razradio je Heinrich Himmler. 

Njihova je ideja bila odgojiti u nizu specijalnih domova stotine hiljada plave, snažne djece, kako bi do 1972. godine velika Njemačka dobila 120 miliona nadljudi. 

Njene oružane snage bi u tom kontekstu narasle na 600 SS-divizija! S tom im se vojnom moći niko nikad ne bi mogao suprotstaviti. Ta skupina je između ostalog bila opsjednuta mistikom, zagonetnim kultovima, alhemijom i eugenikom.

Za idealne su smatrali Norvežane, potomke Vikinga.

- Nordijski čovjek je najljepše ljudsko biće na svijetu. I po inteligenciji i po svojoj izuzetnoj pojavi, on je superioran. Nordijac je svjetlokos i ima plave oči, kralj nad kraljevima u odnosu prema svim ostalim pripadnicima ljudske rase na Zemlji - smatrao je Hans Gunther, nacistički teoretičar rase.  

Vikinzi su, prema ovim teorijama, davali idealno arijsko potomstvo jer su imali sve osobine krvi i tla kao i Nijemci, pa čak i bolje. Budući da im Norveška nije bila dovoljna, skupljali su i žene za stvaranje superarijevske rase.

Prema Himmlerovom planu, osnovan je specijalni tim agenata za „rasni odabir“ koji je po okupiranim zemljama, ali i cijelom svijetu, trebao prikupljati žene za stvaranje superarijevske rase. Agenti su tražili po Norveškoj, Nizozemskoj, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Britaniji, Kanadi, Australiji i SAD-U.

Kad je Wehrmacht ušao u te zemlje, obilježene žene su poslane u Njemačku. Sredinom 1936. Himmler je otvorio prvi Lebensborn u predgrađu Münchena u dvorcu Steinhoering.

Sistem je imao Domove majki, tačnije njih 17 i šest Domova djece. Za svaku Njemicu koja ima više od troje i četvero djece, ustanovljen je čak i "Majčinski križ" kao odlikovanje.

To odličje se dodjeljivalo za hrabrost i bilo visoko rangirano u Njemačkoj. Međutim, mnogi su dijelovi eksperimenta krenuli u pogrešnom smjeru. Mnogim su novorođenima počele tamniti na početku plave ili zelene oči. 

Djecu koja nisu ostala plava, čekala je tužna sudbina - gušenje plinom.

Pred kraj Reicha, Hitler je naredio uništenje sve Lebensbornove djece, ali je taj plan spriječen.

Pomahnitali gospodar Reicha, uvjeren u to da na svijetu ima mjesta samo za jedan “herrenvolk”(narod gospodara) bio je uvjeren da Nijemci zaslužuju kolektivno uništenje.

Lebensborn projekt bio je strogo čuvana tajna i za njega se možda i ne bi nikad saznalo da Amerikanci, nakon oslobođenja Njemačke, nisu došli do arhiva i zatekli brojne domove.

Do kraja rata rođeno je navodno više od 42.000 djece majki dobrovoljki i SS-ovih vojnika u tajnim klinikama u Njemačkoj i u okupiranim zemljama. Navodno je još oko 200.000 plavokose i plavooke djece oteto i prevezeno u Reich.

Amerikanci su djecu za koju su ustanovili takvo porijeklo htjeli vratiti u matične države, ali ona su na tu ideju reagirala paničnim strahom. Intenzivno germanizirana, indoktrinirana u nacističkom duhu, ona su uglavnom ostala u Njemačkoj.

Nacisti su u Nürnbergu optuženi zbog 40.000 otete plavokose djece iz Poljske, ali slučaj je pratila zavjera šutnje. Prema nekim informacijama, Lebensborn je u Rumuniji navodno nastavio Nicolae Ceausecsu. 

 Autor: Avaz.ba
Preporučujemo vam