NAUKA

Naučnici su analizirali više od 200 slučajeva infarkta i ustanovili da svi pacijenti imaju nešto zajedničko

Avaz.ba

21.8.2017

Pod upravom profesora medicine dr Džordža S. Abele, stručnjaci su analizirali materijal koji je zapušio koronarnu arteriju i izazvao infarkt, i ustanovili da je reč o holesterolu u obliku velikih kristala.

Naučni tim je analizirao više od 240 slučajeva i kod 89 odsto njih otkrio kristalizovani holesterol. Riječ je o veoma problematičnoj pojavi koja prati stvaranje plaka u srcu. Kristali se sastoje od masti, kalcijuma i drugih supstanci.

- U ranijim studijama već smo pokazali da holesterol povećava zapreminu kada iz tečnog stanja pređe u čvrsto, obrazujući kristale. Takvo širenje može da dovede do pucanja arterijskog zida i blokira protok krvi, a posljedica je infarkt ili moždani udar - objašnjava Abela.

U okviru istraživanja, analizirana je veličina i tvrdoća kristala holesterola pacijenata koji su primljeni u bolnicu nakon što su doživjeli infarkt. Tom prilikom je ustanovljeno da su veliki kristali probili naslage u arterijama i njihove zidove, i tako prodrli pravo u srce.

Kako navodi naučni tim, kristali koji probiju zid arterije ne uzrokuju samo fizička oštećenja, već i podstiču lučenje tzv. hemijskih posrednika zapaljenja interleukin-1 beta, koji mogu dovesti do zapaljenja i bolesti arterija.