Šta studenti dobivaju novim propisima u visokom obrazovanju

Objavljeno: 19. 05. 2017 - 17:38 Novosti » Sarajevo A A A Times Arial
 Šta studenti dobivaju novim propisima u visokom obrazovanju

Novi zakon o visokom obrazovanju, koji je posljednjih dana izazvao mnogo pažnje javnosti, prema riječima ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića, studentima će omogućiti kvalitetnije obrazovanje. Ovim rješenjem će se urediti brojne oblasti na svim fakultetima Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Prijedlog novog zakona naći će se pred zastupnicima Kantonalne skupštine 24. maja. 

Više prakse 

- Fakulteti će biti obavezni studentima osigurati mnogo više praktične nastave, kroz rad u laboratorijima, industrijsku praksu, rad na terenu... Služba za zapošljavanje KS i Privredna komora KS obavezne su sarađivati s fakultetima da bi se studentima omogućilo pohađanje prakse - rekao je Kazazović. 

Novi zakon propisuje da studenti u narednu godinu studija imaju pravo prenijeti najviše 12 ECTS studijskih bodova ili najviše dva nepoložena predmeta.

- Redovni studenti kojima se studij plaća iz budžeta imat će pravo u toku prvog ciklusa studija samo jednom obnoviti godinu. Ukoliko više puta obnove, izgubit će status budžetski finansiranog studenta i postati redovni, ali samofinansirajući - kazao je Kazazović te dodao da će studenti koji dolaze iz šehidskih porodica, djeca RVI i dobitnika ratnih priznanja biti oslobođeni plaćanja studiranja.

Studenti će u septembru imati dva roka za polaganje ispita, s tim da će u prvom roku moći polagati ispite za koje ispunjavaju uvjete, dok će u drugom ispitnom terminu moći izaći samo na jedan ispit. Također, studenti više neće danima čekati rezultate ispita. U novom zakonu stoji da će fakulteti biti obavezni da u roku od pet dana nakon ispita objave rezultate. 

Apsolventski staž 

Merim Serdarević, predsjednik Studentskog parlamenta (SPUS), kaže da su studenti zadovoljni prijedlogom novog zakona. 

- Studenti će nakon odslušanog posljednjeg semestra imati pravo na besplatan apsolventski staž i rokove i neće morati obnavljati godinu. Profesor je dužan održavati predavanja, konsultacije, ispite, uvide u rad i ostale obaveze, što su do sada često radili asistenti - kazao je Serdarević. 

Škrijelj: Pripremili smo 83 amandmana 

Prema riječima rektora UNSA-e Rifata Škrijelja, Univerzitet je pripremio čak 83 amandmana na prijedlog zakona. 

- Kazali su nam iz Ministarstva da smo zakasnili s našim prijedlozima. Ipak, zamolit ćemo još jednom premijera KS da uzmu u razmatranje naše amandmane i da ih Skupštini prelože kao svoje. Ako ministar ostane na poziciji prijedloga zakona bez ovih amandmana, nećemo prihvatiti sva rješenja koja nam predlažu. Zatražio sam da mi se omogući prisustvo na sjednici Skupštine i da se obratim. Zastupnici trebaju čuti i druge strane, a ne samo ministra obrazovanja - kazao je Škrijelj i dodao da će imati još sastanaka s predstavnicima Vlade. Autor: F. MUSTAFIĆ
Preporučujemo vam