Spektakl 21. stoljeća: Leteći taxi vozi na baterije i bez pilota

Objavljeno: 19. 05. 2017 - 17:12 Nauka » Tech A A A Times Arial
Spektakl 21. stoljeća: Leteći taxi vozi na baterije i bez pilota
Screenshot

Airbus će uskoro obaviti probni let električnim avionom, a iz ove avionske firme kažu da će vožnja biti jeftina kao vožnja taksijem, tačnije između 1,50 i 2,50 dolara po milji.

Ovaj projekt nazvan je Projekt Vahana, a iz Airbusa planiraju testirati svoj prvi prototip ovakvog aviona do kraja 2017. godine, piše Business Insider.

Završna verzija koja bi mogla postati hit na tržištu 2020. godine moći će letjeti 100 kilometara. Airbus će koristiti swap baterije koji će držati avion u funkciji.

Iz Airbusa najavljuju i niske cijene vožnje.

- Airbus je u mogućnosti zadržati niske cijene i tako biti konkurentan, jer električni pogonski sklop ne zahtijeva održavanje kao benzinski motori - rekao je za Zach Lovering, voditelj projekta.

Lovering navodi i da korištenje autonomnog sistema koji ne zahtijeva pilote, također, doprinosi smanjenju troškova. Koristit će se kamere i senzori za otkrivanje svjetla lidare kako bi avion ostao na putanji leta, ali i izbjegavale prepreke poput ptica. U avionima će biti i padobrani koji će se koristiti za hitne situacije.

U praksi bi to moglo izgledati tako da kupac putem aplikacije pozove Vahana avion koji će potom doći na obližnji heliodrom. Dok putnik onda Uberom ili taksijem dođe do mjesta slijetanja, automatski će se provesti provjera aviona kako bi bio spreman za polijetanje čim korisnik stigne.

Kako bi ova Airbusova vizija postala realna potrebno je i dobiti dozvole od nadležne regulatorne agencije. 

Pogledajte video:

 Autor: A.M.
Preporučujemo vam