LIFESTYLE

Svjetski stručnjaci traže od UN-a da zabrani izradu i korištenje robota ubica

Avaz.ba

21.8.2017

Više od 100 vodećih stručnjaka za robotiku traže od Ujedinjenih naorda da spriječe razvoj „robota ubica“, prenosi BBC.

U pismu UN-u vodeći pojedinci i kompanije koje ravijaju umjetnu inteligenciju, među kojima i milijarder Elon Musk upozoravaju da nadolazeću „treću revoluciju u ratovanju“. Oni ističu da je razvijanje autonomnih robota sposobnih da ubijaju Pandorina kutija, te pozivaju da se hitno zabrani upotreba vještačke inteligencije u izradi oružja.

- Ako budu razvijeni, roboti ubice će omogućiti oružane sukobe veće nego ikada i takvom brzinom, da ljudi to neće moći shvatiti - navodi se u pismu 116 stručnjaka.

Upozoravaju da takva oružja mogu biti oružja terora koje despoti i teroristi koriste protiv nevinih ljudi, a takva oružja će biti moguće i hakirati.

- Kada se jednom ta "Pandorina kutija" otvori, bit će je teško zatvoriti - kažu stručnjaci. Osim osnivača komapnije "Tesla", pismo su potpisali i brojni drugi stučnjaci iz kompanija poput Googla. Očekivalo se da će UN o ovome raspravljati ovih dana, ali je sve odgođeno za kraj godine.

Kako navodi BBC, robot ubica je potpuno autonomno oružje koje može odabrati i gađati mete bez ljudske intervencije. Takva oružja još uvijek ne postoje, ali napredna tehnologija ih sve više približava stvarnosti.