Obilježena 25. godišnjica zločina nad čajničkim Bošnjacima

Na trenutak se učini da je bol prošla, ali na Mostini se slike vrate isto kao da je to taj trenutak

Objavljeno: 19. 05. 2017 - 14:45 Novosti A A A Times Arial
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5

Na Mostini kod Čajniča, pored ruševnog Lovačkog doma u kojem je maja 1992. godine zatočeno, mučeno, a potom ubijeno više od 40 nevinih civila, obilježena je 25. godišnjica zločina nad čajničkim Bošnjacima. Zarobljeni na radnim mjestima, u kućama ili jednostavno pozvani u SUP, ubijeni su ručnim bombama, a preživjeli potom likvidirani iz pješadijskog naoružanja.

Dovu šehidima, među kojima je i njegov otac Mirsad, s kolegama imamima iz Čajniča i Goražda proučio je Emin ef. Bakal. Imao je samo sedam godina kada je Mirsad, s još 17 rođaka i komšija iz sela Brda, odveden na Mostinu.

- Iako se čovjeku na trenutak učini da je bol prošla, kad dođemo ovdje uspomene se vrate, sve te slike prolaze kroz glavu i isto kao da je to taj trenutak. Kada učite dovu pokušavate da potisnete misli, da budete sabrani, ali ništa ne može da ih skrene s tih bolnih sjećanja i onoga što se ovdje desilo. 25 godina je prošlo, mi se borimo protiv zaborava i nadam se da nikada nećemo zaboraviti žrtvu koju su naši očevi podnijeli. Mnoge nismo ni sahranili, pa boli i ta činjenica. A bojim se i da zaboravljamo jer na ovakvim skupovima sve nas je manje. Žalosno je da je u Čajniču ubijeno oko 160 ljudi, a nas danas tu nema ni 50 - kazao nam je Bakal.

Vasvija Smajlović iz Mahrevića ne miri se s činjenicom da još nema pravde za njenog brata Amira, njegovu suprugu i dvoje djece, od kojih je jedno imalo samo godinu i po dana, a drugo četiri godine. Ubijeni su na nekoliko kilometara od Mostine, a skeletni ostaci su pronađeni nakon rata.

- Odmah su bili opkoljeni i zatvoreni, a onda odvedeni na Bučova čaira. Cijeli svijet su te slike obišle - brat svezan na jednoj gomili, a snaha s dvoje djece na sebi. Ostala su od sintetike njihova odjelca i plastične flašice u ustima, u kojima je bio čaj ili voda, jer drugo nisu ni imali - kaže Vasvija, razočarana što zločin iz Mahrevića nikada nije procesuiran.

Za zločin na Mostini, kao i mnoge druge, odgovoran je Dušan Kornjača, ratni predsjednik SO Čajniče i ministar odbrane tzv. SAO Stara Hercegovina. Trenutno se krije van BiH i do sada nije ni saslušan.

- Za zločin koji se dogodio na današnji dan odgovarali su Milun Kornjača i komandir Stanice policije Milorad Živković. Naravno da mi nismo zadovoljni brojem onih koji su procesuirani, nismo zadovoljni ni kaznama koje su izrečene i u narednom periodu jedna od suštinskih aktivnosti treba biti da se pokrene još optužnica. Maja 92. ovdje su ljudi dovođeni bez ikakvog reda, bez ikakvog razloga, tu su maltretirani i na kraju na najsvirepiji način i likvidirani. Svaka ova žrtva koja je stradala ovdje ima svoj značaj i upravo zbog tih žrtava mi moramo podsjećati na ovaj datum, moramo obilježavati ovaj datum, da to bude trajno podsjećanje, da se nikada i nikome ovako nešto ne bi dogodilo - izjavio je potpredsjednik SO Čajniče, Izet Alihodžić.

Porodice ubijenih položile su cvijeće pored ostataka Lovačkog doma na Mostini, te obišli prostorije u kojima su njihovi najdraži proveli svoje posljednje trenutke.

 

 Autor: Al. B.
Preporučujemo vam