TUŽILAŠTVO BiH Na osnovu krivične prijave prof. Jašarevića

Formiran predmet protiv Meddžide Kreso!

Objavljeno: 19. 05. 2017 - 18:08 Novosti A A A Times Arial
Formiran predmet protiv Meddžide Kreso!
Kreso: Priznala da je prebacila predmet

Tužilaštvo BiH zvanično je prije nekoliko dana formiralo predmet protiv Meddžide Kreso, bivše predsjednice Suda BiH, i troje sudija ove pravosudne institucije, a na osnovu krivične prijave koju su tačno prije mjesec podnijeli ugledni profesor Faruk Jašarević i njegova advokatica Edina Jahić!

Prekršila zakon

Informaciju o formiranju predmeta u Tužilaštvu i provjerama iz prijave potvrdio nam je prof. Jašarević. On se, kako nam je pojasnio, uvjerio prekjučer u Tužilaštvu da je određen i postupajući tužilac kako bi ispitao sve navode iz krivične prijave u kojoj se  Kreso kao prvoprijavljena sumnjiči da je počinila krivično djelo iz člana 238. Krivičnog zakona BiH – „kršenje zakona od strane sudija“. Iz Tužilaštva BiH jučer nisu odgovorili na naš upit, ali nisu ni negirali Jašarevićeve navode.

sud-kreso-prijava

Krivična prijava podnesena 19. aprila

Advokatica Jahić u prijavi je navela da joj je nanesena nematerijalna šteta, povreda profesionalnog ugleda, a krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podnijeli su zbog sudskog spora s Vanjskotrgovinskom komorom (VTK) BiH u kojem je Kreso predmet s Upravnog odjeljenja prebacila na Građansko i time oštetila stranke u postupku.

Predmet je već prošao kroz protokol, tvrdi Jašarević.

- Već je određena i postupajuća tužiteljica, a sutra (danas, op. a.) uložit ću dodatne dokaze Tužilaštvu BiH. Radi se o aktu Kresine naredbe da naš predmet s Upravnog bude prebačen na Apelaciono odjeljenje, što je nezakonito - kaže Jašarević.

Novi dokazi

On je utvrdio da će danas podnijeti kao dokaz i Kresinu izjavu Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) datu prije pet dana.

- Kreso je u toj izjavi priznala da je predmet prebacila drugom odjeljenju i to je za nas također valjan dokaz - rekao nam je Jašarević.

Šta piše u krivičnoj prijavi

U prijavi od 19. aprila navedeno je da je Kreso, kao tadašnja predsjednica Suda BiH, „pri pravljenu godišnjeg rasporeda, a što je po zakonu bila ovlaštena i odgovorna, povjerila rješavanje ovog predmeta u izvršnim postupcima i postupcima obezbjeđenja sudijama Građanskog odjeljenja“.Autor: M. AŠČIĆ
Preporučujemo vam