GLOBUS

Počele vojne vježbe Južne Koreje i SAD: Ovo je odbrambena vježba, a ne provokacija

Avaz.ba

21.8.2017

Južna  Koreja i SAD počeli su jutros zajedničke vojne vježbe, a južnokorejski predsjednik Moon Jae-in zatražio je od Pyongyanga da tu činjenicu ne koristi kao izgovor za vršenje pritiska.

Više desetaka hiljada vojnika sudjeluje u vojnoj vježbi "Ulchi Freedom Guardian" (UFG). Većinom temeljena na kompjuterskoj simulaciji, odvija se u Južnoj Koreji i trebala bi trajati dvije sedmice.

Dva saveznika predstavljaju te manevre kao odbrambene, ali su u očima Pyongyanga one provokativno uvježbavanje invazije teritorija Sjeverne Koreje. Svake godine Pyongyanga prijeti vojnom odmazdom.

Ovogodišnje vježbe održavaju se u kontekstu pogoršanih tenzija i retoričkog rata između Washingtona i Pyongyanga.

Pyongyang je testirao dvije međukontinentalne balističke rakete u julu za koje se čini da mogu doseći dobar dio američkog kontinenta. Reagirajući na to, američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je "svim mogućim sredstvima" Sjevernoj Koreji.

Na to je Pyongyang odgovorio obećanjem da će ispaliti rakete na američki teritorij Guam u Tihom oceanu. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un stavio je taj plan na čekanje, ali je upozorio da njegovo izvođenje ovisi isključivo o ponašanju Washingtona

Vojne vježbe potječu iz 1976., prema imenu generala koji je branio bivše korejsko kraljevstvo od kineskog agresora. 

Pentagon je u petak priopćio da će u vježbama sudjelovati oko 17.500 američkih vojnika zajedno s vojnicima iz Australije, Kanade, Kolumbije, Danske, Novog Zelanda, Holandije i Velike Britanije.