Beč je bio centar svih developera: Konferencija WeAreDevelopers okupila 3.800 programera

Objavljeno: 19. 05. 2017 - 13:21 Nauka » Web info A A A Times Arial
Foto: Avaz 1/6
Foto: Avaz 2/6
Foto: Avaz 3/6
Foto: Avaz 4/6
Foto: Avaz 5/6
Foto: Avaz 6/6

Mi smo heroji, mi smo buntovnici, mi smo programeri! Bio je to moto najveće programerske konferencije u Evropi "WeAreDevelopers" koja je održana u četvrtak i petak (11. i 12. maja) u Marx Halle u Beču.

Na jednom mjestu okupilo se 70 predavača iz 50 zemalja i gotovo 3.800 programera iz cijelog svijeta.

Ono što je zanimljivo, cijelu konferenciju utemljila su tri mlada čovjeka, a jedan od njih je iz BiH - Sead Ahmetović, Thomas Pamminger i Benjamin Ruschin.

osnivaci

Učesnici konferenciju informirani su o najnovijem razvoju u području IT-tehnologije. Mogli ste čuti najnovije iz web-dizajna, web-marketinga, CSS-a, dakle svega što čini IT svijet.

Ovog puta, cilj je bio i privlačenje velikih međunarodnih brendova na IT tržištu, a težište programa je bilo na razvoju internetskih, mobilnih aplikacija i softvera. 

Aktuelne teme, kao što su virtualna realnost, IoT (Internet of things), robotika i umjetna inteligencija, također, su bile u središtu interesa.

Izložbeni prostor obuhvatao je 7.000 kvadratnih metara, a pored klasičnih predavanja organizirani su i okrugli stolovi, radionice, takmičenja u kodiranju te networking događanja.

Koliki je značaj konferencije govori da ju je i ovaj put otvorio kancelar Austrije Christian Kern.

On je u svom opširnom govoru istakao značaj informacionih tehnologija u današnjem svijetu, kao i programera.

Kako je kazao, upravo su ljudi koji rade za računarima uveliko omogućili komunikaciju dva čovjeka koji se nalaze na različitim dijelovima svijeta, bolji javni saobraćaj. Pored toga, programeri su ti koji nas štite od raznih hakerskih napada, koji čuvaju povjerljive podatke vlada...

Govorio je i o ulozi programera u kreiranju bolje budućnosti, o važnosti investiranja u industriju i inovativne tehnologije, o potrebi reforme obrazovnog sistema...

Osim toga, značaj konferencije potvrdio je dolazak velikih "faca" iz svijeta programiranja.

Najzanimljiviji govornici konferencije su bili Joel Spolsky (CEO Stack Overflow / Co-founder, Trello), Hakon Wium Lie (Inventor of CSS / CTO, Opera), Julien Decot (Director Platform Partnership EMEA, Facebook), John Romero (Co-founder of id Software, Game designer DOOM). Peter Sunde (Co-founder, The Pirate Bay), Felix Krause (Software Architect, Google) te mnogi drugi.Autor: Avaz.ba
Preporučujemo vam