REGION

Izbio niz požara kod magistrale, vatra ugrožava kuće, vatrogasci misle da su podmetnuti

Avaz.ba

21.8.2017

Sinoć oko 3.15 izbio je požar u blizini Turnja u općini Sv. Filip i Jakov, neposredno iznad magistrale.

Vatra se zbog jakog vjetra brzo proširila te ugrožava kuće i promet na magistrali između Biograda i Zadra.

Uz požar u Turnju, izbilo je i desetak drugih požara, uglavnom na benkovačkom području, ali i kod Pakoštana, Vrane i Svetog Filipa i Jakova.

Požari na benkovačkom području, oko sela Lepuri i Bulić, još uvijek nisu pod kontrolom, dok većina ostalih je.

Vatrogasne ekipe su na terenu, a požar pomažu gasiti i kanaderi.

U Operativnom centru Javne vatrogasne postrojbe Zadar kažu da je gašenje požara u toku.

- Imamo desetak požara koji su planuli sinoć i gasimo ih cijelu noć. Većina tih požara su pod kontrolom, ali ih ima još dva tri koji nisu, uglavnom na benkovačkom području - rekao je Novoj TV Željko Šoša, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije.

On je trenutno s policijom na terenu, obilaze požarišta, a sumnjaju da su požari podmetnuti.

Nekoliko gasitelja je povrijeđeno u gašenju, no Šoša kaže da ozbiljnijih ozljeda nema. Uglavnom se radi o povredama dišnih puteva zbog prekomjernog udisanja dima.

Najveća koncentracija snaga je na požarištu kod Turnja gdje je vatra došla do kuća, a na požarištu su tri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802. Jedan Canadair upućen je i na gašenja požara kod Benkovca, gdje gori na nekoliko lokacija.Tokom jučerašnjeg dana zračne snage su sudjelovale u gašenju sedam požara, a među njima i u požaru na granici sa Crnom Gorom (Debeli Brijeg), gdje su piloti Airtractora zaustavili širenje vatre prema Hrvatskoj. 

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 242 požara (85 u Šibensko-kninskoj, 78 Splitsko-dalmatinskoj, 62 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2100 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, poručili su iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a, prenosi Index.hr.