Mevludin Halilović novi policijski komesar MUP-a KS

Objavljeno: 19. 05. 2017 - 13:00 Novosti A A A Times Arial
Mevludin Halilović novi policijski komesar MUP-a KS

Mevludin Halilović novi je komesar policije MUP-a Kantona Sarajevo. Vlada KS je Halilovića na današnjoj sjednici izabrala jednoglasno. Osim Halilovića, u konkurenciji su bili Džafer Hrvat, načelnik Sektora kriminalističke policije, te Fahrudin Halač, načelnik Prve policijske uprave.

Naime, Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara 8. maja obavio je razgovore s kandidatima za policijskog komesara MUP-a KS, a nakon glasanja članova Nadzornog odbora ostala su dva kandidata - Halilović i Hrvat.

Nadzorni odbor je, potom, uputio prijedlog ministru unutrašnjih poslova KS Vedranu Mulabdiću, a on dalje Vladi KS, koja je danas izabrala novog komesara. 

Pozicija komesara upražnjena je od novembra 2016. godine kada je smijenjen Vahid Ćosić.

Halilović, koji je i načelnik Sektora uniformisane policije u MUP-u KS, od smjene Vahida Ćosića obavljao je dužnost v.d. komesara.

Rođen je 6. oktobra 1969. u Živinicama. U Sarajevu je završio Srednju policijsku akademiju 1988. godine, a Vojnu policijsku akademiju u Beogradu 1992. godine. 

Radio je u Sekretarijatu unutrašnjih poslova BiH, Centru Službi sigurnosti kao inspektor općeg kriminaliteta i pomoćnik komandira PS, kao zamjenik komandira PS u PU Centar Sarajevo, kao načelnik PU Sarajevo, načelnik PU Stari Grad, načelnik PU Novo Sarajevo, inspektor policije u Odjeljenju za koordinaciju i usmjeravanje, te načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Od 1996. do danas pohađao je i završio razne kurseve i treninge u organizaciji IPTF-a, ICITAP-a, SFOR-a i drugih međunarodnih institucija i udruženja, uključenih u program osposobljavanja policijskih snaga BiH (seminar iz oblasti policijskih operacija u Kairu od 10. januara 1996. do 14. februara 1996. i seminar iz oblasti upravljanja u kriznim situacijama u SAD, Luisiana, State University od 1. oktobra do 16. oktobra 1998.).

Poznat je i po funkciji ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova BiH koju je obavljao od 2003. do 2006. godine.Autor: Am.K.
Preporučujemo vam