KOLUMNE

Tvorac tradicije

Piše: M. R. S.

21.8.2017

Dino Bajrić organizator je međunarodnih skokova u vodu „Sarajevo Bembaša“, ove godine održanih treći put. Ovi skokovi u vodu sa sarajevske „brane“ prerastaju u tradiciju ili, bolje rečeno, vraćaju tradiciju. Osnovna ideja koja se provlači je vratiti stari sjaj Bembaši i promovirati ljepote koje naša zemlja ima. Pokazalo se kako se razvija turizam. Imamo ono što je potrebno, treba ustrajati na realizaciji dobrih ideja.

Uživale su sve generacije. Zašto ne bi kada se ovakav sportsko-turistički događaj, iz godine u godinu sve značajniji, ne viđa svaki dan. Ove godine okupili su se takmičari iz cijele BiH, iz zemalja okruženja. Najavili su da će biti tu i iduće godine.

Ne manjka ni kvaliteta. Tradicionalni i revijalni skokovi ocjenjivani su po sistemu Međunarodne plivačke asocijacije. Prošle godine su skokovi izvođeni s improvizirane platforme visoke 16 metara, a za ovu godinu željela se podići visina skakaonice da bi, nakon Starog mosta u Mostaru, bila druga najviša u BiH i regiji. I podignuta je, na 19,5 metara.

Organizator manifestacije Dino Bajrić je dugogodišnji skakač i pobjednik na posljednjim skokovima u Jajcu.