Ličnost dana Aleš Kurt

Borba za umjetnost

Objavljeno: 19. 05. 2017 - 07:00
Borba za umjetnost

Prije 25 godina iznikao je Sarajevski ratni teatar (SARTR), institucija koja je nastala kao odgovor građana i umjetnika na nehumane okolnosti i nepravdu koja ih je zadesila u opkoljenom Sarajevu. Ispod SARTR-ovog krova živjela je kultura u najtežim vremenima glavnog grada BiH. Skupa s ambicioznim glumcima, ali i muzičarima koji su često svojim nastupima u ovom prostoru uveseljavali publiku, ova kuća kulture preksinoć je obilježila značajan jubilej. 

Na njenom čelu trenutno se nalazi Aleš Kurt, jedan od najplodonosnijih reditelja, koji svoj rad zasniva na težnji da ostvari svoje ciljeve, za koje će se boriti, kako je nedavno kazao, do posljednjeg daha. 

Ovu značajnu godišnjicu preksinoć su uz Kurta proslavili brojni gosti iz svijeta umjetnosti. Dvadesetpeti rođendan proslavljen je bogatim programom, u okviru kojeg su upriličeni javno slušanje radiodrame „Hazreti Fatima“, izložba fotografija „Foto – Gluma“, promocija specijalnog izdanja SARTR-ovih novina te prikazivanje dokumentarnog filma „Sklonište“.Autor: E. B.