LJEPOTA I MODA

Ina Soltani, modna dizajnerica za čije se kreacije otimaju holivudske dame

Soltani: Kim Kardašijan lojalan je i dugogodišnji klijent koji me podržava

Piše: Senida ALAGIĆ- ALETIĆ

20.8.2017

Ina Soltani, modna dizajnerica za čije se kreacije otimaju zvijezde Holivuda, provela je nekoliko dana u rodnom gradu, gdje je dovela prijatelje kojima je rado pokazala sve ljepote Sarajeva, iz kojeg je, kako bi nastavila školovanje u Americi, otišla 1991. godine. Soltani danas živi u Los Anđeles i druži se sa zvijezdama poput Dženifer Lopez (Jenifer), Keti Peri (Katty Perry), Lindzi Loan (Lindsay Lohan), Džesike Bil (Jessica Biel), Kim Kardašijan (Kardashian), Lusi Liju (Lucy Liu), Eve Longorije (Longoria), Mišel Rodrigez (Michelle Rodriguez), Alise Milano (Alyssa) i mnogih drugih... Sve su one nosile njene kreacije i, što je najvažnije, i dalje ih traže.     

U razgovoru za "Dnevni avaz" Soltani je govorila o Sarajevu, BiH, velikom uspjehu koji je napravila u Americi, budućim projektima, ali i o velikoj nostalgiji za rodnim gradom.

Deja vu  

- U Bosni sam se sada našla sasvim slučajno s dragim prijateljima iz Italije i Argentine. Zapravo, jedan od njih je ambasador, koji je htio vidjeti Sarajevo, a ja sam bila veoma ponosna da budem turistički vodič. Savršeno vrijeme. Zadesilo se da je Sarajevo u tom momentu bilo puno života i u najljepšem svjetlu. Stigli smo poslije odmora u Hrvatskoj. Bila je to prilika i da posjetim drage prijatelje i familiju. Ja sam veoma frekventan posjetilac Sarajeva. Sva moja bliska familija tu živi. Sarajevo uvijek opisujem kao multikulturan grad i centar gdje se osjete tolerantnost i suživot multietničkih ljudi. Odrasla sam u tom duhu i to se za mene nikad promijenilo nije. I nastojim da to primijetim i na to da se skoncentriram i to promoviram kad god ga predstavljam drugima.

Odmah po odlasku iz Sarajeva, na Instagramu ste objavili prelijepu fotografiju rodnog grada, uz riječi: "There is no place like home." Ima li nostalgije?

- Imam osjećaj da ću zauvijek biti nostalgična za Sarajevom. U mom slučaju, ta izreka se potvrdila istinitom. Mislim da je korijen nešto najupečatljivije o čovjeku. Mislim da kad god ga posjetim, odživim jedan deja vu, sjećajući ga se u najljepšem svjetlu. Sarajevo će uvijek biti moj dom, kao i Los Anđeles. Kako kažu u Americi, "home is where the heart is". U mom slučaju, to su dva mjesta i dvije polovine srca - Los Anđeles, gdje je moja porodica i gdje je moj život u posljednjih 26 godina, i Sarajevo, gdje je druga polovina srca i koga sam ostala željna.

Uživali ste proteklih sedmica i u Hrvatskoj?

- Da. Nastojim balansirati život. Koliko je bitno raditi, toliko je bitno imati vremena za "play". Hrvatska je uvijek na Mediteranu moj prvi izbor. Volim je, najljepša je, a osim toga, imam mogućnost da sa svojim dragim prijateljima provedem to dragocjeno vrijeme, koje je, prema mom mišljenju, najveći luksuz.

Koliko ima Sarajeva i bosanskih motiva u Vašim kreacijama?

- Vidite, taj podtekst Sarajeva se osjeti u svemu što ja radim. On je dio mene, u jednoj vrlo specifičnoj i oblikovanoj formi. Taj “multicolorful/faceted” stil je moj pečat, kao što je i naš grad i naša turbulentna i dramatična historija.

Veliki je broj holivudskih zvijezda koje su nosile Vaše kreacije. Koja od njih najbolje, da kažem, iznese Vaše kreacije, možete li nekoga izdvojiti?

- Mislim da je Kim Kardašijan lojalan i dugogodišnji klijent koji me podržava i veoma lijepo iznosi moj zamišljeni izgled. Kao i Keti Peri i Lopez, Majli Sajrus, Eva Longorija... I to što različite generacije nose moj dizajn, meni je najveći kompliment. Hrabre žene koje sebe dobro poznaju. Inače, žene individualnog stila i hrabrosti da uvijek probaju nešto novo.

Bolna priča

S kojom se od tih zvijezda družite, koja Vas zove kad joj treba neka kreacija?

- Pretežno svi kontaktiraju dizajnera. I s vremenom se ostvare taj prisni kontakt i povjerenje. Veoma su mi bliski svi moji klijenti.

Koliko je Vaš životni put, odlazak iz Sarajeva 1991., utjecao na Vas kao čovjeka i kao dizajnera?

- Mislim da je moj životni put, tj. odlazak iz Sarajeva na jednu uzbudljivu i edukativnu avanturu i da završim četvrti srednje iz Prve gimnazije 1990., pa i to iskustvo, odredilo ostatak mog životnog puta i moj narativni kanal na koji ja komuniciram sa svijetom. Art. Zatekla sam se u apsolutno neočekivanoj i vrlo bolnoj priči. I to je odredilo sve dalje. 

Kako ste doživjeli sve ono što se dešavalo devedesetih u Sarajevu i BiH?  

- Strašno. Mene je rat zatekao u Americi kao maturanta, a cijela moja porodica preživjela ga je u Sarajevu. Imala sam samo jednu želju - da se vratim i da budem s njima. Ali, bilo je nemogucće. Iskreno, san i realnost su bili jedno te isto. Nisam znala da li mi je gora noćna mora u snu ili na javi.

Je li Bosna ikada bila tema Vašeg razgovora s nekom od holivudskih zvijezda?

- Bosna je, kao tema, uvijek prisutna. Ja se tako predstavljam svima: "I am American designer from Sarajevo, Bosnia." Baš sam nedavno imala divan razgovor sa mojom omiljenom divom Barbrom Strejsend (Barbara Streisand) o tome kako se ponosim na svoje korijene i koliko je ta naša historija kompleksna i bogata.

Koga biste voljeli obući, a do sada to niste imali priliku?

- A voljela bih sarađivati s ljudima koji mijenjaju ovaj svijet nabolje. Ženama kapitalistima. Mišel Obama (Michelle), kraljica Ranija (Rania), Oprah Vinfri (Oprah Winfrey)...

Kako se osjećate kada neku holivudsku ljepoticu vidite na dodjeli Oskara u Vašoj kreaciji, a koju u tom trenutku vidi cijeli svijet?  

- To je potvrda mog rada. Srce mi je ispunjeno, kao i spoznaja da, pored toliko izbora, moja kreacija ima nešto jedinstveno i originalno.

Mislim da je taj uspjeh za dizajnera najbitniji i da nas najviše ispuni.

Životni poziv

Veganka ste, bavite se jogom, majka ste dvoje djece... U čemu najviše uživate, šta Vas nasmije, rasplače...

- Iskreno, radim ono što volim i što me ispunjava. Ovo životno iskustvo je put individualca, vrlo jedinstven i specifičan za svakoga. Tu nema pravila. Veganizam upražnjavam od svojih dvadesetih, kao i jogu. Jednostavno, čini da se dobro osjećam. Vrlo jednostavno. I sam život u LA-u, jer je to sredina koja zaista promovira zdrav život. I, da, biti mama moj je najbitniji, najpreči i najuspješniji životni poziv. S djecom najprije podijelim lijepe vijesti i oni su mi najveći oslonac u životu. Na njih sam najviše ponosna.

Šta Vas očekuje po povratku u LA, kakve Vas obaveze čekaju?

- Haos! Imam dva nova projekta u malo drugačijoj formi, pored svog brenda i nove kolekcije. Uglavnom, oba su vezana za moj narativ - design. Jedan je u Bosni, a drugi u Argentini. Izbacujem novi Fusion line s vodećim dizajnerom iz Buenos Airesa, a u Sarajevu s dragim prijateljima radim na projektu koji će spojiti ljubav, prijateljstvo i viziju. Baš se radujem.

Neostvarena želja?

- Indija. Uskoro...

Bitno je kako se nosi

Na crvenom tepihu završenog Sarajevo Film Festivala zvijezde uglavnom nose kreacije domaćih dizajnera. Jeste li upoznati s nečijim radom, da Vam se neko od njih dopada?

- Kada dođem u Sarajevo, nemam priliku da pratim, jer između familije, prijatelja i želje da iskoristim svaki moment s njima, nemam priliku. Ali, mogu da kažem da se uvijek divim i ponosim našim lijepim ženama, koje, po tradiciji, uvijek izgledaju besprijekorno. Ali, za to je zaslužan njihov šarm. "Fashion fades... style (and attitude) is forever" Bitno je kako se nosi.

Miraj i Marija su moji dragi prijatelji

U LA-u se družite s našim glumcem Mirajem Grbićem i njegovom suprugom Marijom. 

- Miraj i Marija su moji dragi prijatelji. Kako izgledaju, pitajte Miraja. Kao da nema kapsule u vremenu i prostoru. Uvijek stvorimo trenutak koji pamtimo.  

Ljudska je dužnost biti human

Jesu li još aktuelni humanitarni projekti u koje ste bili uključeni, čiji je cilj bila pomoć djeci u BiH?

- Uvijek se bavim humanitarnim projektima. Mislim da je to ljudska dužnost. Pogotovo ako imamo priliku da učestvujemo u projektima koji pomažu drugima, čiji životni put nije jednostavan, u mnogim slučajevima je tragičan. Na djeci i novim generacijama svijet ostaje. Da li je to Bosna, Amerika, Argentina… uvijek pokušavam da doprinesem na svoj način, svojim iskustvom i djelom. Ta odgovornost je prioritet.