Opoziv Donalda Trumpa i ostale bajke

Objavljeno: 18. 05. 2017 - 20:15
Opoziv Donalda Trumpa i ostale bajke

Nakon što je Donald Trump otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeya, situacija u Bijeloj kući dugo nije bila napetija.

Odluku o smjeni Comeya nisu znali ni najbliži Trumpovi saradnici, pa je ova vijest došla kao bomba. 

Međutim, čini se kako je odluka o smjeni Comeya bila samo vrh ledenog brijega, jer su američki mediji sedam dana nakon smjene šefa FBI-a u javnost iznijeli informacije kako je Trump pokušao zaustaviti istragu koju je vodio FBI o navodnim vezama američkog predsjednika i članova njegovog kabineta sa Rusijom.

Demokratski kongresmen Al Green prije nekoliko dana je i službeno zatražio smjenu Donalda Trumpa, a cijela situacija koja trenutno vlada u i oko Bijele kuće počinje podsjećati na aferu "Watergate", kada je tadašnji američki predsjednik Richard Nixon bio prisiljen dati ostavku.

trump-nixon4

Nixon je do danas jedini američki predsjednik koji nije dočekao kraj mandata, a sve su glasniji oni koji tvrde da će Donald Trump biti drugi.

Advokati koji su radili za demokratske i republikanske predsjednike SAD-a sada se pitaju bi li Trump mogao biti opozvan s dužnosti jer se ogriješio o predsjedničku zakletvu. 

Naime, u ovom slučaju moglo bi se raditi o kaznenom djelu ometanja pravde, kao i mogućem ugrožavanju nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država. U tekstu koji je objavio New York Times stoji kako je Trump direktno tražio od Comeyja da zaustavi istragu o njegovom bivšem savjetniku Mikeu Flynnu.

Watergate skandal iz temelja je potresao SAD, te ujedno i pokazao da predsjednik SAD-a nije iznad zakona, bez obzira na moć koju mu daje funkcija na koju je izabran

Međutim, Trump u ovom trenutku ne može očekivati da će ga zadesiti sudbina Nixona. Iako je sve više demokrata za opoziv Trumpa, to je u ovom trenutku jako teško za očekivati.

Odnos snaga u Washingtonu, politička stvarnost i ekstremne teškoće koje Ustav pretpostavlja u slučaju opoziva, dovoljan su razlog da se o Trumpovom opozivu prestane govoriti kao o realnoj mogućnosti.

lead-960

Naime, u Washingotnu vlast drži Republikanska stranka, a Trump dolazi iz njihovih redova. Bez njihove saglasnosti i podrške, postupak smjene američkog predsjednika ne može se pokrenuti. Prije nego Odbor za pravosuđe može pokrenuti istragu za predsjednikove eventualne zločine i prekršaje, i poslati na sud rezultate istrage, Zastupnički dom mora donijeti odluku da Odboru za to daje dozvolu. 

Međutim, s obzirom na trenutni omjer snaga, demokrate bi za to trebale pridobiti najmanje 23 republikanca, koji bi podržali njihov zahtjev za opoziv, a to se neće desiti. Barem ne sada.

U slučaju se da dokažu navodi o Trumpovoj povezanosti sa Rusijom, da je nekako uticao na izbore, da je nezakonito otpustio direktora FBI-a... neki republikanci bi se mogli okrenuti protiv njega, ali ni to ne bi bilo dovoljno.

Ono što je najveći problem u eventualnom opozivu Donalda Trumpa je da je to nevjerovatno teško uraditi. Političke okolnosti u Washingtonu, djelo za koje se tereti predsjednika i saglasnost u Senatu, predispozicije su za omogućavanje rasprave o opozivu. Nakon toga se odlučuje hoće li ona biti javna ili tajna. Prema Ustavu, dvije trećine, odnosno 67 zastupnika, mora biti protiv predsjednika.

Ako neka politička stranka nema ogromnu većinu od 100 mjesta, a što se nije dogodilo nekih 50 godina, republikanci i demokrati moraju biti saglasni u tome da je predsjednik počinio neki zločin. 

Trump do sada, osim žestokih napada američkih medija, nije uradio, barem ne što je dokazano, dovoljno loših stvari da bude opozvan. 

Tema o njegovom opozivu može biti zanimljiva akademska ili pravna rasprava, ali, trenutna politička atmosfera u Washingtonu moraće biti znatno drugačija kako bi proces opoziva postao realan.Autor: M. D.