OSTALI SPORTOVI

Odbio plivati jer mu nisu dali minutu šutnje za žrtve u Barceloni

Avaz.ba

20.8.2017

Ne može, program mora ići dalje, nemamo vremena rekli su suci Špancu Fernandu Alvarezu (71), koji se takmičio na veteranskom svjetskom prvenstvu u Budimpešti.

Nekoliko je puta molio organizatore da uoči finala bude minuta šutnje za žrtve terirističkog napada u Barceloni u kojem je nedavno poginulo 13 ljudi, stotinu je ozlijeđeno, a najmlađa žrtva bila je trogodišnja djevojčica.

Oglušili su se na njegove molbe, a on se oglušio na startni zvuk.

- Osjećao sam da ovo moram napraviti. Suci su mi rekli da ne mogu potrošiti ni minutu pa sam odlučio uzeti stvar u svoje ruke - rekao je Alvarez, koji je član plivačkog kluba iz Cadiza, gradića na jugozapadu Španij.

Mirno je stajao Alvarez punu minutu dok su ostali plivali 200 metara prsno. Kad je prošla minuta i on je uskočio u bazen i odradio svoju dionicu, ali organizatori mu nisu priznali vrijeme. Čak su zabranili i da njegova solo dionica bude u prijenosu, ali video je ipak izašao na društvenim mrežama. 

Alvarez je stigao u Budimpeštu kao jedan od favorita, ali žrtvovao je sportski rezultat za nešto puno važnije od sporta.

I zato je pravi šampion.