LIFESTYLE

Nećete moći spavati: Ovo su najbizarnije i najstrašnije priče sa Wikipedije

Avaz.ba

20.8.2017

Wikipedia je mjesto na kojem možete pronaći više-manje sve što vas zanima.

Istina, informacije su često neprovjerene, a ponekad i potpuno pogrešne, ali besplatna internetska enciklopedija obavezna je stanica na početku svakog istraživanja.

Ujedno se radi i o mjestu prepunom bizarnih i jezivih priča od kojih su neke potpuno zaboravljene, a BuzzFeed.

Ubistvo Junko Furute

Sedamnaestogodišnja japanska srednjoškolka oteta je krajem osamdesetih, a njeni otmičari i mučitelji, 23 tinejdžera od kojih su samo četvorica osuđena, 41 dan su je držali u porodičnoj kući jednog od njih. 

Da stvar bude gora, roditelji dječaka znali su za otmicu. Štaviše, Junko ih je molila da joj pomognu, ali oni su kasnije tvrdili da to nisu učinili jer su se "bojali" vlastitog sina. 

Njezino tijelo pronađeno je mjesecima kasnije u bačvi, zaliveno betonom. Inače, stranica na Wikipediji izuzetno slabo pokriva ovaj stravičan slučaj.

ONA

Order of Nine Angels ili ONA tajnovita je okultna sotonistička organizacija s bazom u Velikoj Britaniji, a povezuje ih se s neonacističkim skupinama zahvaljujući osnivaču, britanskom neonacističkom aktivistu Davidu Myattu. 

Njihova misija je borba protiv kršćanstva kako bi uspostavili novi militaristički društveni poredak koji bi se zvao "imperium". 

Promiču i prinošenje ljudskih žrtava, a izdali su i nekoliko vodiča za ovu praksu.

Pismo "Iz pakla"

Istražujući ubojstva u londonskom Whitechapelu, policija je primila hiljade pisama čiji su autori tvrdili da su upravo oni serijski ubica koji je i dan danas poznat pod imenom Jack Trbosjek. 

Međutim, najviše pažnje privuklo je ono koje je primio George Lusk. Na komadiću papira koji je stigao uz komad ljudskog bubrega, navodni ubica polupismeno je napisao: 

- Iz pakla, gospodine Lusk, šaljem vam pola bubrega koji sam izvadio iz jedne od žena. Ispržio sam ga i pojeo i bilo je ukusno. A ako se strpite, možda vam pošaljem i krvavi nož kojim sam ga izvadio. Uhvatite me kad mognete, gospodine Lusk.

The Hands Resist Him

Ova jeziva slika dječaka, lutke i staklenih vrata iza kojih se nalazi gomila ruku djelo je umjetnika Billa Stonehama i nastala je 1972.

Osim što djeluje uznemirujuće, neki su uvjereni da je prati prokletstvo. 

Na eBayu je završila uz upozorenje vlasnika koji je tvrdio da ga slika plaši jer se lutka pomiče, a svoje je tvrdnje potkrijepio fotografijama koje to navodno i dokazuju. 

Naravno, trebate biti posebno naivni da u to povjerujete, ali Stoneham je dodatno začinio priču rekavši da su i vlasnik galerije u kojoj je slika prvi puta izložena i kritičar koji je o njoj pisao umrli u razmaku od jedne godine.

Nestanak Brianne Maitland

U martu 2004. 17-godišnja konobarica iz Vermonta završila je s poslom, sjela u auto i zaputila se kući. 

Tada je posljednji put viđena. 

Briannin auto pronađen je sljedećeg dana, a stražnji dio auta bio je zabijen u napuštenu kuću. Njezin nestanak prijavljen je tek pet dana kasnije, ali tragovi su se očito "ohladili" i Brianna do danas nije pronađena.

Idilia Dubb

Idilia Dubb je 17-godišnjakinja iz Škotske koja je tokom odmora u Njemačkoj ostala zatočena u dvorcu Lahneck. 

Nakon što se uspela starim stepeništem, ono se urušilo i Idilia je ostala zarobljena. Nije spašena na vrijeme, a o svom gladovanju i čekanju smrti vodila je dnevnik koji je pronađen kada i njezin kostur. 

I dok neki bezrezervno vjeruju u ovu priču, drugi u pitanje dovode autentičnost dnevnika.

Mr. Cruel

Mr. Cruel nadimak je australskog serijskog silovatelja koji je tokom osamdesetih i devedesetih provaljivao u domove u istočnom dijelu Melbournea. 

Oteo je i silovao četiri djevojčice, a posljednju od njih je i ubio. Neke od napada je snimio. 

Nikada nije uhvaćen, a ko god ga uhvati ili pomogne u njegovom hvatanju obogatit će se za milion i 200 hiljada dolara. 

Na slici se nalazi crtež maske koju je nosio tokom napada.