ČLANAK NIJE OBJAVLJEN

AZRA

Mirela Dautović: Mališani bolje jedu iz oslikanog posuđa

Azra.ba

20.8.2017

Mirela Dautović, profesorica razredne nastave, rođena je u Prijepolju, u Srbiji, no živi i radi u Sarajevu. Osim što je trenutno zaposlena u jednom dječijem vrtiću, Mirela se sedam godina bavi i posebnom vrstom umjetnosti, a to je oslikavanje posuđa. Kreativni duh ispoljavala je od najranijeg djetinjstva, kada je kao djevojčica po uzoru na svoju mamu lutkama, koje je sama izrađivala, kreirala odjevne kombinacije. 

– Vjerujem da je u mom slučaju riječ i o nasljednom faktoru, genetici, jer je mama cijeli život modni kreator – kaže Mirela, koja ne krije da ukrašavanje posuđa uopće nije lak hobi, te da počeci uopće nisu bili laki, piše Azra.ba

– Koristila sam boje kojima sam tada bojila Das masu, kako bi izgledalo identično i stvarno kao u prirodi, jer je tada bilo samo u dvije boje. Znala sam da bi sve bilo jednostavnije s glinom u boji, koju je tada bilo teško pronaći u našem gradu, i to po vrloo visokim cijenama, dok se sada, što me čini jako sretnom, može pronaći u gotovo svim bolje opremljenim radnjama repromaterijala i to po pristupačnim cijenama – otkrila nam je Mirela i kazala kako je svoje prve radove poklanjala rodbini i prijateljima.

S vremenom asortiman ponude je postao raznovrstan: privjesci u obliku pločica, figurice, broševi, nakit za mame i djevojčice, ramovi za fotografije s raznim detaljima, kutije za čuvanje prvih bebinih uspomena, setovi raznog posuđa za djecu, čaše za mladence.

– Zaista je potrebno mnogo vremena da nastane jedno prelijepo i originalno djelo kada je o ovoj vrsti materijala riječ – kaže Mirela i dodaje kako radove radi po svojoj želji, ali i po narudžbi svojih kupaca.

– Među najtraženijim poklonima izdvajaju se poklon-setovi za ručavanje namijenjeni mališanima s njihovim imenom te omiljenim likovima i motivima iz crtića. Ovi setovi su se odlično pokazali u motivaciji djece da bolje i slađe jedu, te da im obroci budu ukusniji i zanimljiviji. Sve veća je potražnja i za raznim kutijama i setovima za prvo šišanje i čuvanje prvih uspomena na svoje bebice, koji mamu uvjek mogu vratiti u ovaj period.

Mirela je ponosna i što su njeni radovi dospjeli u domove u gotovo svim gradovima u BiH, ali i mnogim evropskim zemljama.

– Radove šaljem poštom. U posljednje vrijeme volim raditi i unikatne ljubimce, koje izrađujem po uzoru na proslijeđenu fotografiju kupca u želji da ih imaju u minijaturnom izdanju i vječitoj uspomeni – rekla nam je Mirela, koja tvrdi da svi njeni ručni radovi uglavnom imaju posebnu priču.

– Ručne radove uglavnom prodajem putem FB stranice “Svijet dječjih poklona”, jer zbog nedostatka vremena rijetko odlazim na sajmove, ali se skoro uvijek rado odazovem raznim humanitarnim organizacijama i učestvujem u akcijama koje izazovu posebne emotivne trenutke i kod mene i kod dječice.