BIH

Mijenjaju li Arapi sliku bh. društva ili su samo u turističkoj posjeti: Bogatstvo daju za livadu i mali potok, a teški su na bakšišu

Popovići kod Ilijaša: Izgrađeno 60 kuća ( S. Saletović)

Piše: E. Trako

21.8.2017

E kakav smo mi narod! Mi njih slobodno puštamo da se šeću našim gradom i državom, a oni nama otvorili vrata na jedan dan. Na šta smo spali. Ovo je samo jedan od komentara na jučerašnji događaj u „Sarajevo Resortu“, arapskom naselju u Oseniku, povodom Dana otvorenih vrata.  

Politički sponzori

U kompleksu koji su arapski investitori i njihovi politički pokrovitelji, prije svih Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, otvorili 2015. godine, drugi put se održao Dan otvorenih vrata. Investitor projekta iz Katara Jasem el-Kanderi (Jassem) novinarima je kazao da ovaj događaj predstavlja “festival prijateljstva između bosanskog i arapskog naroda”.

- Želimo ojačati mostove prijateljstva između naših naroda - kazao je El-Kanderi.

Javnost je prvo zapitala zar nisu vrata „Sarajevo Resorta“ uvijek otvorena. Jer dio Bosanaca i Hercegovaca odavno sa skepsom gleda na sve masovniji dolazak Arapa i pita se šta hoće od nas. Jesu li, kao i ostali turisti, poput Kineza ili Poljaka, došli u BiH da upoznaju ljepote naše zemlje i odu, ili su ovdje s namjerom da kupuju jeftinu zemlju, nasele se i nametnu svoje običaje.

Posljednjih godina evidentan je ogroman interes investitora iz arapskih zemalja za izgradnju turističkih i stambenih naselja u BiH, a primjetan je i sve veći broj gostiju iz arapskih zemalja.

- Za njih je bakšiš grad u Turskoj - našalio se jedan recepcioner hotela na Baščaršiji.

Osim toga, mnogi se žele udomaćiti u BiH i to je sada jasno. Samo na području Ilidže i Visokog posluje više od 300 agencija za nekretnine čiji su vlasnici iz arapskih zemalja.

Stotine tih firmi su fiktivno registrirane samo da bi vlasnici ubrzano kupovali brojne nekretnine, kuće i zemljišta, i to ona koja su u blizini vodenih tokova i izvorišta.

Da postoji plan naseljavanja, pokazuje i slučaj iz Ilijaša, tačnije naselja Popovići. Reporteri „Dnevnog avaza“ bili su u ovom selu kod Ilijaša. Uvjerili smo se da je cijelo naselje od 60 kuća sagrađeno i useljivo.

Abid Solak, čija porodična kuća graniči s novoizgrađenim arapskim naseljem, kaže da skoro svaki dan dolazi neko od arapskih predstavnika i traži da proda kuću i zemlju.

- U penziji sam. Ne pada mi na pamet da prodajem, imam ovdje svoj mir. Malo bašte, malo odem u lov, meni ne treba ništa više. Ali uporni su. Traže da kažem cijenu - govori nam Solak.

Kada su novinari „Jutarnjeg lista“ iz Hrvatske prošle godine uradili reportažu o Sarajevu, pa opisujući put od Sarajevskog aerodroma do Ilidže naveli da je sve na arapskom jeziku, svi su govorili da pretjeruju. Pretjerali jesu, ali sve izmislili nisu.

Ukoliko se odlučite nešto pojesti u arapskom restoranu, ima da vas zabole i ruke i noge, što bi rekao popularni Baka Slišković, dok objasnite konobaru šta želite jesti.

- Kebab, kebab - uporno ponavlja konobar i na kraju se i pojede kebab.



Naučio arapski

Niti gosti znaju šta još osim kebaba ima na meniju niti konobar umije da nešto predloži. Čak su počeli i oglase objavljivati na arapskom jeziku.  

Problem s jezikom nema Mustafa Idrizi, brico s Ilidže. Ovaj poduzetnik je naučio arapski jezik zbog svojih mušterija.

- Sada radim malo više s njima i bolje sam i naučio, ali i lakše mi je raditi - kaže Idrizi.

SDA prodaje zemlju  

Čamo pokazuje da mu je kuća ugrožena. Čamo pokazuje da mu je kuća ugrožena

Kako smo objavili prije nekoliko sedmica, Emin Čamo sagradio je lani kuću u Malešićima kod Ilijaša, ne znajući da je zemlja ispod njegovog objekta prodata Arapima, koji su počeli graditi objekte. Problemi su nastali u oktobru, kada su mašine počele kopati cijelo brdo ispod njegove kuće. Potkopano je brdo od pet metara.

- Prodaje li SDA ovu Bosnu i daje li zemlju budzašto samo da njima bude dobro? A za nas, domaće, nije ih briga. Ako je to ta politika, neka nam lijepo kažu: "Prodajemo zemlju, prodat ćemo i vas." Da se onda selimo iz ove države - kazao je tada Čamo.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3