GLOBUS

Muslimani protiv terorizma u Barceloni: "Musliman sam, nisam terorist!

Avaz.ba

20.8.2017

Stotinjak pripadnika muslimanske zajednice u Kataloniji jučer se okupilo s mnoštvom kako bi pod geslom "ne bojim se" iskazali protivljenje terorizmu, a dva dana nakon napada, svijeće za žrtve zapalio je i španski kraljevski par.  

"Musliman sam, nisam terorist", "Ne u moje ime" i "Islam je mir", poruke su kojima su muslimani u organizaciji Katalonskog islamskog centra obišli mjesto tragedije u Barceloni.

"Ne bojim se", bila je dominantna poruka u petak na Trgu Katalonije u odavanju počasti žrtvama, ali i najkorištenija poruka okupljenih muslimana u subotu.

Nakon što su se okupili kraj fontane u ulici La Rambla, muslimani su krenuli istim putem kojim se kretao vozač kombija u četvrtak kada je ubio 14 osoba.

Džihadistička grupa Islamska Država (IS) preuzela je odgovornost za napad zbog učestvovanja Španije u međunarodnoj koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama.

Španski kralj Felipe VI i kraljica Letizia također su obišli šetalište Las Ramblas i zapalili svijeću za poginule, a u lokalnoj bolnici obišli su i povrijeđene.

"Ovo je kukavički čin. No, ne bojimo se", rekao je Felipe VI.

Gradonačelnica Barcelone Alda Colai i katalonski predsjednik Carles Puigdemont pozvali su na okupljanje građana u Barceloni iduću subotu, 26. avgusta. Okupljanje će početi u 18 sati pod, sada već općeprihvaćenim, geslom "Ne bojim se". Cilj okupljanja je usprotiviti se terorizmu, rekli su organizatori.

- Teroristi su htjeli posijati strah, mržnju i podjelu u Barceloni - rekla je Colau pred novinarima u gradskoj vijećnici. "No u tome neće uspjeti", istakla je. Rekla je kako će glavni grad pokrajine Katalonije "braniti svoj model suživota snažnije nego ikada".

U Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku Španije, živi jedna od većih muslimanskih zajednica u Španiji. Većina osumnjičenih za napade u Barceloni i Cambrilsu su Marokanci. Maroko, država na sjeveru Afrike, graniči sa Španijom.

Policija je u subotu je nastavila potragu za jednim od preostalih pripadnika ćelije koji su još u bijegu, a počinili su napade u Barceloni i u Cambrilsu, dok vlada razmišlja o podizanju stepena opasnosti od terorizma na najviši nivo.

Policija širom zemlje traga za Younesom Abouyaaqoubom, 22-godišnjim Marokancem čija je fotografija objavljena. Španski mediji pišu da je on možda bio za upravljačem kombija koji je u četvrtak pokosio prolaznike na Ramblasu, za što je odgovornost preuzela skupina ISIL.

Policija u katalonskom gradiću Ripollu uhitila je pet novinarki, dvije Španjolke i tri Talijanke, kada su ulazile u stan koji je policija zapečatila u sklopu istrage napada u Barceloni i Cambrilsu, priopćio je portparol policije.

- Dogodio se manji incident sa španskim i talijanskim novinarkama kada su ulazile u zapečaćeni stan - rekao je portparol policije Albert Oliva na konferenciji za medije. "Španske novinarke u policijskoj su stanici na ispitivanju", dodao je.

Protiv njih bi mogla biti podignuta optužnica protiv neovlaštenog ulaza u privatni objekt. Tri talijanske novinarke nisu stigle ući u stan. Identitet novinarki nije otkriven.

Policija je u Ripollu, gradiću s 10.500 stanovnika, pretražila više stanova u potrazi za osumnjičenima za napade u gradovima Barceloni i Cambrilsu u kojima je ubijeno 14 osoba. Tri osobe osumnjičene za pripadanje džihadističkoj ćeliji od 12 članova uhapšene su u tom gradu. Ondje se nalazi više novinara koji prate slučaj.