GLOBUS

CNN objavio fotografiju koja oslikava sav haos koji vlada u Bijeloj kući

Avaz.ba

19.8.2017

Na fotografiji iz Ovalne sobe od 28. januara nalazi se predsjednik Donald Trump sa (bivšim) savjetnicima. CNN piše da fotografija sumira “haos“ u Bijeloj kući.

Na fotografiji nastaloj u prvih nekoliko dana Trumpove vlasti nalazi se predsjednik koji telefonom razgovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Oko Trumpa nalaze se šef osoblja Ryan Pribus, glavni strateg Steve Bannon, portparol Sean Spicer i savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn. Tu je i potpredsjednik SAD Mike Pence.

Samo 200 dana kasnije, 202 da budemo precizni, dvije osobe sa fotografije koje su i dalje zaposlene u Bijeloj kući su Pence i sam Trump.

Prvo je otpušten Flyn, još 13. februara, nakon što je utvrđeno da je imao kontakte sa ruskim ambasadorom i prije nego što je zvanično stupio na dužnost.

Onda su za nekoliko dana u julu otišli i Spicer i Pribus. Prvi na svoju želju, drugi je dobio otkaz.

Najnoviji potres je odlazak Stevea Bannona, stratega koji je 18. avgusta otpušten.

I dok njih četvorice više nema u Bijeloj kući, nema ni mnogih koji se ne nalaze na fotografiji.

CNN piše da je u vrijeme tranzicione vlasti posao direktora za komunikacije ponuđen Jason Milleru, koji je ponudu prihvatio, a potom odbio u želji da više vremena provodi sa svojom porodicom. Onda je na to mjesto doveden Mike Debke. Povukao se posle samo tri mjeseca.

Mnoge dužnosti na sebe je tada preuzeo Spicer koji je to obavljao do kraja jula, kada je na mjesto dikretora za komunikacije došao Entoni Skaramuči. Neslavni Skaramuči karijeru završio posle desetak dana. Sada je na tom mjestu privremeno 28-godišnja Houp Hiks.

“Ne vjerujte lažnim vijestima. Bijela kuća je sasvim u redu. Naslijedio sam haos i sada radim na tome da ga sredim“, napisao je Trump na Tviteru 18. februara.

CNN piše da fotografije iznad dokazuje koliko predsjednik nije bio u pravu.